Αναζητείται η «χρυσή τομή» στα εργασιακά

Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 07:51
UPD:07:51

Η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη στις θέσεις της όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, καθώς οι επικεφαλής της απορρίπτουν τη διατήρηση του επιδόματος γάμου, ενώ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Σε αναζήτηση συμβιβασμού για τα εργασιακά βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα καθώς πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά.

Η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη στις θέσεις της όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, καθώς οι επικεφαλής της απορρίπτουν τη διατήρηση του επιδόματος γάμου, ενώ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Αυτό γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει μια ακόμη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη εν όψει του σημερινού Euro Working Group, αλλά και της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο, Τετάρτη.

Γ. Στουρνάρας: Η τρόικα ήταν αρνητική

Η δήλωση του Γ. Στουρνάρα

Η νέα εμπλοκή πάντως, σύμφωνα με τη « Ν», δυσχεραίνει, όπως είναι φυσικό, ακόμη περισσότερο τις κινήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεταξύ των εταίρων, καθώς η ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί να είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εν λόγω θέματα, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ, ή να βρεθεί μια συμβιβαστική «φόρμουλα» που θα αποτρέψουν να δημιουργηθεί ισχυρό ρήγμα στον κυβερνητικό σχηματισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της κυβέρνησης, το νέο πακέτο μέτρων θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή την προσεχή Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, ώστε να ψηφιστεί έως τις 7 Νοεμβρίου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι έγινε μια γενική συζήτηση για τα μέτρα και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διεργασίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ο οποίος υπογράμμισε ότι «θα διαπραγματευτούμε ως την τελευταία στιγμή για τα εργασιακά», προσθέτοντας μάλιστα ότι το ζήτημα μάλλον δεν θα τεθεί στο σημερινό Euro Working Group.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ωστόσο για μια ακόμη φορά την αισιοδοξία του για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που θα έρθουν τα χρήματα στη χώρα μας, «το 2013 θα είναι μια χρονιά έκπληξη», προβλέποντας μάλιστα σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της τρόικας ότι από το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομικών. Σήμερα, αναμένεται να γίνει στην Ιπποκράτους σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να εκτιμηθεί η κατάσταση και ενδεχομένως να ληφθούν αποφάσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η στάση της ΔΗΜΑΡ μετά τη νέα άρνηση της τρόικας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός μέχρι και την τελευταία ώρα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει από τον Φώτη Κουβέλη το «ναι» προκειμένου το πακέτο να ψηφιστεί στο σύνολό του και από την κοινοβουλευτική δύναμη της ΔΗΜΑΡ.

Eurogroup: Κερδίζει έδαφος η επαναγορά ομολόγων

Σχέδιο συνολικής απόφασης για την Ελλάδα επεξεργάζεται σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κρίσης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη. Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο «τραπέζι», ενώ φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα για επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή.

Όπως ανέφερε, χθες, στις Βρυξέλλες, πηγή της Ευρωζώνης, η Ομάδα Εργασίας, που αποτελείται από τεχνοκράτες των κρατών-μελών και εκπροσώπους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προετοιμάσει το σχέδιο της απόφασης, παίρνοντας ως δεδομένο το καλό σενάριο, δηλαδή αυτό της επίτευξης οριστικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας και της έγκρισης του «πακέτου» των μέτρων από τη Βουλή.

Αυτό που θα πρέπει να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο είναι ένα «κούρεμα» των διμερών δανείων που χορήγησαν οι εταίροι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Το ΔΝΤ ζητάει επιμόνως το «κούρεμα», θεωρώντας ότι το χρέος δεν είναι διαφορετικά βιώσιμο, κάτι που αρνούνται κατηγορηματικά όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

«Βρίσκονται εκτός πραγματικότητας όσοι μιλούν για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους», δήλωσε χθες στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι και νομικά δεν υπάρχει η δυνατότητα απωλειών δισεκατομμυρίων ευρώ από τον επίσημο τομέα, δηλαδή τις χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ότι εξετάζεται σοβαρά ένας έμμεσος τρόπος «κουρέματος», που αφορά περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή μια επαναγορά ελληνικών ομολόγων με δάνειο των εταίρων.

Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παρότι επώδυνες, αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα σε κάποιες χώρες, όπως Ιρλανδία και Πορτογαλία, αλλά και σε Ελλάδα και Ισπανία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα