Η γερμανική νομοθεσία δεν θα επέτρεπε ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που συζητείται η χορήγηση νέας βοήθειας στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.
«Η γερμανική νομοθεσία για τον προϋπολογισμό, στο άρθρο 39, λέει ότι οι πιστώσεις μπορούν να χορηγούνται μόνο όταν θεωρείται απίθανη η πτώχευση», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Θα δέναμε τα χέρια μας με ένα τέτοιο μέτρο και σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας, εξάλλου, χθες στη γερμανική ραδιοφωνία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο αντιτίθεται κατηγορηματικά στην προοπτική ενός ακόμη «κουρέματος», αλλά θεωρεί ρεαλιστικότερο ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για επαναγορά του, με αφορμή και τη στάση της Γερμανίας, αναφέρθηκε στην έκθεση της τρόικας η οποία, όπως είπε, αναμένεται στη συνάντηση του Eurogroup στις αρχές του Νοεμβρίου, όποτε -όπως δήλωσε- θα εξετασθούν «οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτήν την εποχή η Γαλλία, οι οποίες είναι αλληλοεξαρτώμενες και συνοψίζονται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε τρεις: το χρέος που θα μπορούσε να γίνει μη διαχειρίσιμο, η υψηλή ανεργία και η ανταγωνιστικότητα.
Εν τω μεταξύ, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, είπε σήμερα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση κρατική χρηματοδότηση.
«Από την προοπτική της ΕΚΤ, η συμμετοχή σε "κούρεμα" δεν είναι εφικτή, καθώς αυτό θα αντιστοιχούσε σε άμεση κρατική χρηματοδότηση», είπε ο κ. Νοβότνι σε συνέδριο στη Βιέννη. Εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να σταθεροποιήσει την οικονομία της.
Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε δύο χρόνια και προειδοποίησε ταυτόχρονα για τις «πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις» που θα είχε ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωζώνη.
Ζήτησε επίσης να υπάρξει σύντομα πολιτική απόφαση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. «Πρόκειται για πολιτική απόφαση και δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει, διότι στα μέσα Νοεμβρίου, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πληρωμές», ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Euro Working Group, προβλέπει μεταξύ άλλων νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, πλην της ΕΚΤ.
Το περιοδικό υποστηρίζει στο σημερινό του φύλλο πως η τρόικα πρότεινε αναδιάρθρωση του χρέους για τον δημόσιο τομέα, γεγονός που, εάν συνέβαινε, «θα κόστιζε για πρώτη φορά πραγματικά χρήματα στους φορολογούμενους».
Η πρόταση συνάντησε ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, την αντίδραση της γερμανικής πλευράς, αλλά και άλλων κρατών, οι εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να χάσουν τα χρήματα που έχουν διαθέσει για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας.
Κερδίζει έδαφος η επαναγορά ομολόγων
Σημειώνεται ότι η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup στις Βρυξέλλες επρόκειτο σήμερα να επεξεργασεί σχέδιο συνολικής απόφασης για την Ελλάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη. Όλα τα σενάρια βρίσκονταν στο «τραπέζι», ενώ φαινόταν πως κέρδιζε έδαφος η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα για επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή.
Όπως ανέφερε, την Κυριακή, στις Βρυξέλλες, πηγή της Ευρωζώνης, η Ομάδα Εργασίας, που αποτελείται από τεχνοκράτες των κρατών-μελών και εκπροσώπους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προετοιμάσει το σχέδιο της απόφασης, παίρνοντας ως δεδομένο το καλό σενάριο, δηλαδή αυτό της επίτευξης οριστικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας και της έγκρισης του «πακέτου» των μέτρων από τη Βουλή.
Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη Δευτέρα ανέφερε πως είναι πιθανό να υπάρξει και νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή το τακτικό Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Γιούνκερ είπε πως δεν θα αναμένονται αποφάσεις στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης και πιθανότητα ούτε στις 8 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, σε άλλη του ομιλία, τόνισε πως «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πρέπει να σταματήσει».
Πηγή: Reuters