Χαμηλώνει ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 19:04
UPD:20:33

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (δεξιά) με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Χαμηλώνει ο στόχος των εσόδων για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κατά την ακρόασή του από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η κυβέρνηση στοχεύει πλέον να αντλήσει περίπου 11 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.

«Έχουμε συμφωνήσει 2,5 δισ. περίπου για το 2013 (2,2 δισ. από εταιρείες και 342 εκατ. από ακίνητα του Δημοσίου), 2,367 δισ. το 2014, 1,141 δισ. το 2015 και 3,441 δισ. το 2016, για ένα σύνολο 11,145 δισ. ευρώ», διευκρίνισε ο κ. Αθανασόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει αντληθεί 1,5 δισ. ευρώ περίπου από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και παραχωρήσεις. Ο αρχικός στόχος για τα έσοδα ήταν περίπου 19 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015.

Nωρίτερα, κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, τόνισε ότι το δικαίωμα της Βουλής να ζητήσει, όποτε και αν παραστεί ανάγκη, να κυρωθούν συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, είναι αναφαίρετο.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, μετά τις σχετικές ενστάσεις που έχουν διατυπώσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το νομοσχέδιο σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την αξίωση πολλών βουλευτών να είναι η διαδικασία νόμιμη, διαφανής και με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την ελληνική οικονομία.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε ότι στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου προβλέπεται ρητά ότι πριν την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των ανωνύμων εταιριών που αναφέρονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μπορεί να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου της προκήρυξης ή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τις οποίες το Ταμείο οφείλει να λαμβάνει υπόψη του, κατά την κατάρτιση της προκήρυξης ή της πρόσκλησης στο πλαίσιο εκπλήρωσης του σκοπού του.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι σε κάθε αποκρατικοποίηση που προγραμματίζεται και σε κάθε στάδιο θα ελέγχονται όλοι: οι υποψήφιοι επενδυτές από την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ από τον μοναδικό του μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών για την προσήκουσα άσκηση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό όφελος αλλά και την πολλαπλασιαστική αξία, που θα έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική αποκρατικοποίησηςμ, καθώς όπως είπε, θα δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές και θέσεις εργασίας.

«Παρών» επί της αρχής προσανατολίζονται να ψηφίσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

Στο μεταξύ αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ η οποία συνήλθε με θέμα τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία επί του το νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία του Προέδρου του κόμματος Φ. Κουβέλη και γι' αυτό δεν συζητήθηκε η γενικότερη στάση του κόμματος σχετικά με το πακέτο μέτρων και ειδικότερα τις αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με αρμόδιους κοινοβουλευτικούς παράγοντες του κόμματος, τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ, η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στο να δηλώσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου στην αυριανή ψηφοφορία και να καταψηφίσει τα άρθρα 2, 3 και 5 που αφορούν το ποσοστό του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα