Την εκτίμηση ότι τα μέτρα θα περάσουν διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. «Δεν είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος, νομίζω θα περάσουν τα μέτρα», ανέφερε όταν ρωτήθηκε αν τον απασχολεί το κλίμα που επικράτησε χθες στη Βουλή κατά την ψηφοφορία επί του ν/σχ για τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι το κλίμα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ήταν αρκετά θετικό και ενημέρωσε ότι αντικείμενο των σημερινών συνομιλιών του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά ήταν ο προϋπολογισμός, αλλά και ο συντονισμός εν όψει της κατάθεσης των προαπαιτούμενων μέτρων την επόμενη εβδομάδα.
Βερολίνο: Παραμένουν ανοικτά πολλά ζητήματα
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά προτού υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.
«Υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα, μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων αναφορικά με την Ελλάδα εντός της τρόικας αλλά και εντός του Eurogroup», είπε ο γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα είναι το κεντρικό θέμα της συνόδου του G20 στο Μεξικό, αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης.
Η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης σχετικά με το πακέτο των μέτρων και την επικαιροποίηση των προγράμματος, υποχρέωσε χθες το Εurogroup να μεταθέσει τη λήψη των αποφάσεων για την επόμενη τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 12 Νοεμβρίου.
Όπως επισημαίνει στη δήλωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «το Eurogroup σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθει με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόϊκα σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα,συμπεριλαμβανομένων των φιλόδοξων και ευρέων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα».
Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν τα εναπομείναντα ζητήματα ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αναφέρει η δήλωση.
«Το Εurogroup αναμένει να συζητήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής στην τακτική του συνεδρίαση στις 12 Νοεμβρίου επί τη βάσει των σχετικών εγγράφων του προγράμματος και προσβλέπει σε συμφωνία επί του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και των εθνικών διαδικασιών στα κράτη μέλη,σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική», καταλήγει η γραπτή δήλωση.
Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να λυθούν ακόμα πολλά ζητήματα για να επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.
«Υπήρξε σημαντική πρόοδος», είπε o κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου. Ο γερμανός υπουργός πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Eurogroup μάλλον δεν θα λάβει την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα πριν τις 11 ή 12 Νοεμβρίου.
ΔΝΤ: Μέρος της συμφωνίας τα εργασιακά
Από πλευράς ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι τα εργασιακά θέματα αποτελούν μέρος της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της και ότι τις προτεινόμενες αλλαγές δεν επιζητά μόνο το ΔΝΤ: «Το πακέτο των μέτρων συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, δεν επιβάλλεται από το ΔΝΤ μονομερώς, αλλά αποτελεί μέρος των συνομιλιών με τους εταίρους μας και την ελληνική κυβέρνηση». Σε ερώτηση ειδικά για τη στάση του κ. Κουβέλη και του κόμματός του, δεν θέλησε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα που αφορά τον «κυβερνητικό συνασπισμό» στην Ελλάδα.
Γενικότερα, ο κ. Ράις σημείωσε πως ότι στα βασικά θέματα οικονομικών πολιτικών θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σύντομα, πρόσθεσε όμως πως οι συζητήσεις για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συνεχίζονται.
Ανέφερε πως η επαναγορά χρέους από την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, υπό την προϋπόθεση πως θα οδηγεί σε μία «σημαντική μείωση» του ελληνικού χρέους. Επανέλαβε ακόμη πως το ΔΝΤ είναι υπέρ της παροχής περισσότερου χρόνου στην Αθήνα προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της.
«Διστακτικά μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα»
Την ίδια ώρα, ελπιδοφόρα, αλλά και δυσοίωνα σημάδια για την Αθήνα «βλέπει» το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το χθεσινό Eurogroup.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνεται η σαφής πλέον διάθεση των ευρωπαίων εταίρων να προχωρήσουν σε μία κίνηση διευκόλυνσης προς την Ελλάδα, για παράδειγμα στην κατεύθυνση της χρονικής επιμήκυνσης. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι προγνώσεις για μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία, νέα φορολογικά βάρη και αυξανόμενη ανεργία, τις οποίες όπως επισημαίνει, επιβεβαιώνουν και οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή.
«Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα δοθούν διευκολύνσεις προς την Ελλάδα» επισημαίνει η ανταπόκριση του γερμανικού πρακτορείου από τις Βρυξέλλες αποτιμώντας τις διαβουλεύσεις του Eurogroup και τονίζοντας ότι «το αίτημα της Αθήνας για περισσότερο χρόνο και περισσότερα χρήματα σύντομα θα εισακουστεί».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters