Η πρώτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2002 16:30

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης με την απλούστευση των διαδικασιών για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και το ΦΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου «Απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, στον τρόπο απόδοσης του φόρου προστιθέμενης αξίας και λοιπές ρυθμίσεις».

Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στην σταδιακή κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης Βιβλίων και Στοιχείων και τη διαμόρφωση ηπιότερου ποινολογίου για τους εκδότες εικονικών τιμολογίων αξίας μικρότερης των 1.000 ευρώ. Παράλληλα:

- Καταργείται η υποχρέωση θεώρησης (διάτρησης) όλων των μηχανογραφικών στοιχείων και πολλών βιβλίων καθώς και η υποχρέωση των αγροτών να εκδίδουν δελτία αποστολής σε ορισμένες περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων.

-Απορρίπτονται τα βιβλία λόγω μη έκδοσης δίγραμμων επιταγών για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για το ΦΠΑ προβλέπεται η μη υποβολή μηδενικών ή πιστωτικών περιοδικών δηλώσεων, αύξηση της φορολογικής περιόδου από δύο σε τρεις μήνες για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας και η μη υποβολή δηλώσεων από τις μικρές επιχειρήσιες με βιβλία Α' κατηγορίας και υποβολή μόνο μιας εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος κάθε έτους.

Επίσης προβλέπεται η σύνταξη, αλλα μη υποβολή προσωρινών περιοδικών δηλώσεων από τους υπόχρεους με ακαθάριστα έσοδα που δεν υπερβαίνουν τα 600.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις παράδοσης αγαθών και τα 300.000 ευρώ για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Ο κ. Χριστοδουλάκης πρόσθεσε ότι έως το τέλος του θέρους θα κατατεθούν άλλα δύο σχέδια νόμου, εκ των οποίων το πρώτο θα αφορά τη φορολόγηση της περιουσίας και το δεύτερο τη φορολόγηση των εισοδημάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα