Κύπρος: «Πράσινο» από Κομισιόν στο καθεστώς τραπεζικών εγγυήσεων

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 15:56
UPD:15:56

Το καθεστώς κρατικών εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σκοπός του καθεστώτος αυτού είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των επιλέξιμων πιστωτικών ιδρυμάτων σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση. Η Κομισιόν εκτιμά ότι αυτό θα συμβάλλει στο να διατηρηθεί η σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου χωρίς να προκληθούν αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η Κύπρος κοινοποίησε σχέδια για τη θέσπιση καθεστώτος κρατικών εγγυήσεων για πιστωτικά ιδρύματα. Οι εγγυήσεις θα καλύπτουν, έναντι αμοιβής και των κατάλληλων εξασφαλίσεων, νέα δάνεια που θα συναφθούν και/ή νέα ομόλογα που θα εκδοθούν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012, με διάρκεια έως πέντε ετών.

Η Κομισιόν έκρινε ότι το καθεστώς είναι σύμφωνο με τις κατευθύνσεις που έχει εκδώσει σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις προς τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μέτρο είναι στοχοθετημένο, αναλογικό και περιορισμένο από άποψη διάρκειας και πεδίου εφαρμογής. Ειδικότερα, το καθεστώς είναι ανοικτό σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν συσταθεί στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των θυγατρικών ξένων τραπεζών και των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι δικαιούχοι πρέπει να καταβάλλουν αμοιβή η οποία είναι ευθυγραμμισμένη προς τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πέραν τούτου, οι δικαιούχοι θα υπόκεινται σε δεσμεύσεις ως προς τη συμπεριφορά τους, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κατάχρηση της κρατικής στήριξης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν περιορισμούς όσον αφορά την επέκταση και την εμπορική στρατηγική, καθώς και όρους όσον αφορά τις αμοιβές του προσωπικού και την καταβολή επιμισθίων (bonus). Τέλος, η Κύπρος δεσμεύθηκε να κοινοποιεί σχέδια βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που κάνουν έντονη χρήση του καθεστώτος.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω καθεστώς εγγυήσεων αποτελεί κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην κυπριακή οικονομία και, ως τέτοιο, είναι συμβατό με το άρθρο 107 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα