Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2002 10:58
UPD:12:26

ΈΝΤΟΝΑ πτωτικές τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/10/230349.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.471,6 μονάδες μειωμένος κατά 1,57%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.741,59 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,03% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.308,5 μονάδες με απώλειες 1,40%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των εταιρειών Royal Dutch και Unilever μετά την είδηση ότι η Standard & Poor’s θα προχωρήσει στη διαγραφή τους από το δείκτη S&P 500 στις 19 Ιουλίου. Aυτή την ώρα, οι μετοχικές τους τιμές υποχωρούν κατά 7,16% και 6,35% αντιστοίχως.

Σημαντικές απώλειες (4,12%) καταγράφει και η μετοχή της Alcatel. Xθες, η Moody's Investors Service, επικαλούμενη την εξασθένηση της ζήτησης, αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική κατάταξη της γαλλικής εταιρείας, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης υποβάθμισης του γαλλικού ομίλου κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όσον αφορά το χρέος του.

Εκπρόσωπος της Alcatel επισήμανε ότι ο γαλλικός όμιλος είναι αποφασισμένος να καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση της πιστοληπτικής του κατάταξης, προσθέτοντας ότι η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τις προοπτικές ολόκληρου του τομέα τηλεπικοινωνιών.

Aντιθέτως, ανοδικά κινείται και σήμερα η μετοχή της Deutsche Telekom, καθώς εντείνονται οι φήμες ότι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρον Ζόμερ, εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Ο κ. Σόμερ δέχεται πολλαπλές πιέσεις, καθώς η χρηματιστηριακή αξία του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου έχει υποχωρήσει κατά 90%, με επενδυτές και αναλυτές να κατηγορούν τον επικεφαλής της Deutsche Telekom για τη συσσώρευση τεράστιου χρέους, μέσω συμφωνιών εταιρικών εξαγορών και απόκτησης αδειών κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενεάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα