Ντράγκι: Αδύναμες οι οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη

Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 15:55
UPD:21:59

«Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%.

Εξασθενημένη αναμένεται να παραμείνει η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εξήγησε ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δεν υποδηλώνουν κάποια βελτίωση μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη», είπε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε επίσης την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Οκτώβριο, θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το 2013. Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι για πληθωρισμό ελαφρώς χαμηλότερο του 2%.

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα αναιμική, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υπό έλεγχο.

REUTERS

Ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εφαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει εξαγγείλει, γνωστό ως OMT. Διευκρίνισε, πάντως, ότι έγκειται στην Ισπανία ή στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αν θα ζητήσουν βοήθεια ή όχι.

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη επέμεινε πως η λήψη περαιτέρω μέτρων για την αύξηση της ευελιξίας και της κινητικότητας είναι απαραίτητη, αν και, όπως είπε, υπάρχει ορατή πρόοδος όσον αφορά τη διόρθωση στα κόστη εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, πρόσθεσε, θα συμπλήρωναν και θα στήριζαν τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όσον αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι υπάρχει σαφής ένδειξη ότι οι προσπάθειες προσαρμογής των χωρών της Ευρωζώνης φέρνουν καρπούς. Είναι σημαντικό, τόνισε, να διατηρηθούν αυτές οι προσπάθειες για την αποκατάσταση υγιών δημοσιονομικών θέσεων, σε εναρμόνιση με τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2012.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο νομισματικό τομέα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο ρυθμός της νομισματικής επέκτασης συνεχίζει να είναι υποτονικός και ότι τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο 0,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι οι υγιείς ισολογισμοί των τραπεζών θα αποτελέσουν σημείο-κλειδί για τη διευκόλυνση της παροχής των κατάλληλων πιστώσεων στην οικονομία και της ομαλοποίησης όλων των διαύλων χρηματοδότησης. Είναι σημαντικό, είπε, να συνεχίσει να ενισχύεται η αντοχή των τραπεζών, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν τράπεζες που επιστρέφουν στην ΕΚΤ τα κεφάλαια που πήραν από αυτή με τριετή διάρκεια και χαμηλό επιτόκιο (σ.σ.: με το πρόγραμμα LTRO). «Αν οι τράπεζες επιστρέφουν τα κεφάλαια του LTRO επειδή δεν τα δανείζουν ή επειδή δεν θέλουν να αναλάβουν κινδύνους ή επειδή είναι αδύναμη η ζήτηση πιστώσεων, δεν είμαι σε θέση να το πω, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτοί πρέπει να είναι οι κύριοι λόγοι», συμπλήρωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα