Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2002 12:26
UPD:19:04

MEΓΑΛΗ πτώση σημειώνουν αυτή την ώρα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς έχουν ενταθεί οι πιέσεις σε όλους τους κλάδους.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει υποχωρήσει στις 4.473,7 μονάδες μειωμένος κατά 1,52%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.710,82 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,83% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.276,64 μονάδες με απώλειες 2,13%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 2,54%, στις 2.958 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις εξακολουθούν να δέχονται οι μετοχές των εταιρειών Royal Dutch και Unilever μετά την είδηση ότι η Standard & Poor's θα προχωρήσει στη διαγραφή τους από το δείκτη S&P 500 στις 19 Ιουλίου. Η Standard & Poor's διευκρίνισε ότι επιθυμεί ο εν λόγω δείκτης να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις επιδόσεις των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα το ρίσκο.

Aυτή την ώρα, οι μετοχικές τιμές των παραπάνω εταιρειών υποχωρούν κατά 7,51% και 6,65% αντιστοίχως.

Πτώση άνω του 6% σημειώνει και η μετοχή της Vivendi Universal μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της γαλλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς ότι διεξάγει ελέγχους στους λογαριασμούς του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι σήμερα.

Η είδηση αυτή επισκίασε δημοσίευμα της "Wall Street Journal" σύμφωνα με το οποίο η Vivendi Universal απέφυγε τον κίνδυνο κρίσης ρευστότητας εξασφαλίζοντας δάνειο, ύψους ενός δισεκ. ευρώ (989 εκ. δολάρια) , με τις πιστώτριες τράπεζες. Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται οι BNP Paribas, Societe Generale, Deutsche Bank, Credit Lyonnais, Citigroup και CSFB. Παράλληλα, η Vivendi βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξασφάλιση ακόμη ενός δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με στόχο την αντιμετώπιση τεράστιου χρέους.

Μεγάλη πτώση (6,87%) σημειώνει επίσης η μετοχή της Alcatel. Την Τρίτη, η Moody's Investors Service αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική κατάταξη της γαλλικής εταιρείας, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης υποβάθμισης του γαλλικού ομίλου κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όσον αφορά το χρέος του.

Εκπρόσωπος της Alcatel επισήμανε ότι ο γαλλικός όμιλος είναι αποφασισμένος να καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση της πιστοληπτικής του κατάταξης, προσθέτοντας ότι η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τις προοπτικές ολόκληρου του τομέα τηλεπικοινωνιών.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το τελευταίο ημίωρο και ο κλάδος των τραπεζών. Η Goldman Sachs αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τις επενδυτικές της προτάσεις για τις μετοχές των γαλλικών BNP Paribas και Credit Lyonnais, καθώς επίσης και της γερμανικής Commerzbank. H μετοχική τιμή της Credit Lyonnais υποχωρεί κατά 3,11%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα