Την ανάγκη ουσιαστικής απομείωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να είναι βιώσιμο, επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Economist, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες οι πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θεωρούνται μηδαμινές.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, θα πρέπει να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μειώσεων του δημόσιου χρέους συναρτήσει των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η χώρα. Στόχος είναι η επίτευξη διαχειρίσιμων επιπέδων χρέους (π.χ. στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020), ούτως ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή του.
Η σταδιακή απομείωση του χρέους μπορεί να πραγματοποιηθεί με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους, ίσως και ως τα 50 έτη. Η ΕΚΤ, η οποία διατηρεί μη κουρεμένα ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει άμεσα να αποδεχθεί τους όρους που επιβάλλονται στους ιδιώτες ομολογιούχους.
Με αυτόν τον τρόπο, θα τεθούν οι βάσεις για εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης και ανάπτυξης στη χώρα, ούτως ώστε τόσο οι ίδιοι οι Έληνες όσο και οι επενδυτές να πειστούν ότι υπάρχει τρόπος να βγει η Ελλάδα από την κρίση.