Αύριο θα βρίσκεται στην Πάτρα το ερευνητικό νορβηγικό σκάφος της PGS, προκειμένου να αρχίσει τις γεωφυσικές έρευνες που θα οδηγήσουν στην παραχώρηση οικοπέδων για εντοπισμό υδρογονανθράκων, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος.
Το τετράμηνο που πέρασε, το υπουργείο προχώρησε τη διαδικασία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων τοπικής έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων με το σύστημα ανοιχτής θύρας.
Ο διαγωνισμός για τις σεισμικές έρευνες ανατέθηκε στη νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία θα διερευνήσει θαλάσσια περιοχή, συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ολοκλήρωση των ερευνών τοποθετείται στις αρχές του 2013 και θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη των διαγωνισμών για παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση.
Μιλώντας σήμερα στη βουλή, ο κ. Λιβιεράτος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα μπορεί να βγει από την πρωτοφανή κρίση». «Αρκεί να είναι μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα του αύριο που θα έχει αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος. Μια Ελλάδα εξωστρεφής με μια νέα γενιά που θα τη μάθουμε να είναι αποδοτική από τα θρανία και δεν θα την καίμε από την εφηβεία», είπε ο υπουργός ΠΕΚΑ.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες περιορισμού της σπατάλης, ο κ. Λιβιεράτος ενημέρωσε ότι έγινε καταγραφή των κάθε είδους εισφορών του υπουργείου, υποχρεωτικών και εθελούσιων σε διεθνείς φορείς. Διαπιστώθηκε ότι κάποιες εθελούσιες εισφορές επιβάρυναν αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό και με την περικοπή τους εξοικονομήθηκαν πόροι. Είπε, ακόμα, ότι αξιολογούνται οι κοστοβόρες συμμετοχές του υπουργείου σε συνέδρια στο εξωτερικό και διεθνή φόρα, προκειμένου να περικόπτονται αν δεν είναι ανταποδοτικές για το υπουργείο.
Ο υπουργός, αναφέρθηκε και στο αξιόλογο προσωπικό που διαθέτουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Επισήμανε, όμως, ότι απουσιάζουν οι κατάλληλες δομές για να αξιοποιηθεί με σωστό τρόπο και να είναι το υπουργείο γρήγορο και αποτελεσματικό.
Πηγή: ΑΜΠΕ