ΙCAP: Απαισιόδοξα τα νοικοκυριά για τα οικονομικά τους το 2002

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2002 16:15

Ιδιαίτερα απαισιόδοξα είναι τα ελληνικά νοικοκυριά για την πορεία της οικονομικής τους κατάστασης το 2002 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, σύμφωνα με έρευνα της ICAP.

Η έρευνα έγινε σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 νοικοκυριών, και διεξήχθη μεταξύ 20 Μαρτίου και 30 Απριλίου με προσωπικές συνεντεύξεις.

Το 43% των ελληνικών νοικοκυριών του δείγματος της έρευνας θεωρεί ότι η πορεία των οικονομικών τους θα παρουσιάσει επιδείνωση, το 29% εκτιμά ότι θα υπάρξει στασιμότητα, ενώ μόνο το 14% θεωρεί ότι θα παρουσιάσει βελτίωση.

Ενα ποσοστό 14% εκφράζει αβεβαιότητα για την οικονομική του πορεία στη διάρκεια του 2002. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι στη διάρκεια του 2001 μόλις το 13,3% των νοικοκυριών του δείγματος θεώρησε ότι η πορεία των οικονομικών τους βελτιώθηκε.

Η κύρια αιτία για την επιδείνωση των προσδοκιών για το 2002 είναι ο πληθωρισμός. Οπως επισημαίνεται στη έρευνα παρά τις επιτυχίες της δεκαετίας του 1990 στο μέτωπο του πληθωρισμού, η αναζωπύρωση του τα δύο τελευταία έτη έχει επηρεάσει αρνητικά την ευημερία και τις προσδοκίες των νοικοκυριών.

Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) επηρέασαν επίσης αρνητικά την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το 2001 αλλά επέδρασαν αρνητικά και στις προσδοκίες τους για το 2002. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 97% των νοικοκυριών που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι δεν θα επενδύσει καθόλου στο ΧΑΑ στη διάρκεια του 2002, το 1% απάντησε θετικά και το 2% εξέφρασε αβεβαιότητα για την πρόθεση του.

Οπως αναφέρεται στην μελέτη της ICAP, η ανάλυση των τάσεων της τελευταίας τριετίας δείχνει ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που αναμένει χειροτέρευση των οικονομικών τους διευρύνεται συνεχώς, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται το ποσοστό όσων προσδοκούν βελτίωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα