Πιέσεις από την αλλαγή του S&P

Εντείνεται η ανησυχία για λογιστικά σκάνδαλα
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2002 00:01
UPD:09:13

H ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του χρηματιστηριακού δείκτη Standard & Poor's 500 με την απομάκρυνση σημαντικών μετοχών, επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα στη Wall Street και πίεσε τις μετοχικές τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα εξαμήνου.

Η είδηση ότι δόθηκε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις λογιστικές πρακτικές της Qwest Communications International ενέτεινε τις ανησυχίες για τα εταιρικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας σημαντικά τις μετοχές του τομέα τηλεπικοινωνιών. Η μετοχή της Qwest έχασε περισσότερο από το 37% της αξίας της.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 3,11% και διαμορφώθηκε στις 8.813,5 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 1.346,01 μονάδες μειωμένος κατά 2,54%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν χθες για τρίτη διαδοχική ημέρα πλησιάζοντας περισσότερο τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, βλέποντας την αμερικανική αγορά να δέχεται πιέσεις, ενώ το κλίμα είχε ήδη διαμορφωθεί αρνητικά μετά τη εκδίωξη των Royal Dutch, Unilever από τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 στις ΗΠΑ.

«Οι αγορές δείχνουν να λυπούνται τους εαυτούς τους, αυτή την περίοδο», δήλωσαν εμπειρογνώμονες της αγοράς για να προσθέσουν ότι «οι μετοχές δείχνουν φθηνές όταν αποτιμώνται με παραδοσιακά μέτρα όπως οι ομολογιακές αποδόσεις, αλλά ο κόσμος ανησυχεί σχετικά με την προοπτική κερδοφορίας, ενώ οι αγορές υπονομεύονται από άσχημες ιστορίες».

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 3% και 4%, αντίστοιχα, και πλέον έχουν επιστρέψει όλα τα κέρδη της ανόδου που άρχισε την προηγούμενη Παρασκευή. Παράλληλα, βρίσκονται σήμερα 3% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της 21ης Σεπτεμβρίου, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των ΗΠΑ, και 20% κάτω από τα υψηλά επίπεδα του έτους της 19ης Μαρτίου.

Η μετοχή της ολλανδικής Royal Dutch έχασε το 8,4% της αξίας της και η Unilever υποχώρησε κατά 6,4%. Η πρώτη εταιρεία είναι η 12η μεγαλύτερη μετοχή στον δείκτη S&P 500. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Vivendi Universal δεχόταν νέες πιέσεις χάνοντας το 7,5% της αξίας της μετά την είδηση πως ερευνώνται οι λογιστικές πρακτικές της εταιρείας, ενώ με απώλειες έκλεισαν επίσης οι Schering και AstraZeneca.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα