Σε κλοιό πιέσεων και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2002 10:47
UPD:19:19

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν και σήμερα -για τέταρτη διαδοχική ημέρα- οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον μετά τη σημαντική χθεσινή υποχώρηση της Wall Street είναι περιορισμένο, ενώ όλοι οι κλάδοι δέχονται έντονες πιέσεις.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες Nasdaq και S&P 500 έκλεισαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 9.000 μονάδων και βρίσκεται στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.345 μονάδες μειωμένος κατά 1,70%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.572 μονάδες με απώλειες 2,30% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.131,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,39%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 2,16%, στις 2.862,6 μονάδες.

Πιέσεις δέχονται και σήμερα οι μετοχές των εταιρειών Royal Dutch και Unilever μετά την «εκδίωξή» τους από τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/11/230562.htm . Οι μετοχικές τους τιμές υποχωρούν κατά 2,38% και 1,52% αντιστοίχως.

Μεγαλύτερες απώλειες (5,2%) καταγράφει η μετοχή της Vivendi Universal. Οι μετοχές της δέχθηκαν χθες ισχυρό πλήγμα μετά την είδηση ότι οι αρχές θεμιτού ανταγωνισμού της χώρας «εισέβαλαν» στα κεντρικά γραφεία της Vivendi στο Παρίσι, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο όμιλος τους τελευταίους 18 μήνες είχε ενημερώσει επαρκώς τους επενδυτές για την οικονομική του κατάσταση.

Μεγάλη πτώση σημειώνουν επίσης οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με τη μετοχή της φινλανδικής Nokia να χάνει 5,32%. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν επίσης οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Ericsson και Alcatel.

Αντιθέτως, μικρή άνοδο (0,66%) σημειώνει η μετοχή της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών L' Oreal μετά την είδηση ότι στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις της αυξηήθηκαν κατά 56,6%.

Τέλος, ανοδικά κινείται και σήμερα η μετοχή της Deutsche Telekom. Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει το 43% της παραπάνω εταιρείας, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί την παραμονή του Ρον Ζόμερ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Ο Ζόμερ δέχεται μεγάλες πιέσεις να παραιτηθεί μετά την αποτυχία του να ενδυναμώσει τη μετοχή της εταιρείας και να τακτοποιήσει τα μεγάλα της χρέη. Υστατη προσπάθεια του Ζόμερ να κρατηθεί στην ηγεσία της Deutsche Telekom θεωρείται η σχεδιαζόμενη συγχώνευση μεταξύ της VoiceStream Wireless με την αμερικανική εταιρεία ΑΤ&Τ Wireless Services http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/11/230621.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα