ΕΑΣΕ: Λανθασμένη η πολιτική του «μαρτυρίου της σταγόνας»

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 19:54

Η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) τονίζει ότι τα διαρθρωτικά μέτρα είναι στην πλειονότητά τους «θεμιτά κι επιθυμητά», ωστόσο οι μακροοικονομικές «αστοχίες» που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.

Την ανησυχία της για την αποδοτικότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ).

Όπως τονίζει η ΕΑΣΕ, τα διαρθρωτικά μέτρα είναι στην πλειονότητά τους «θεμιτά κι επιθυμητά», ωστόσο οι μακροοικονομικές «αστοχίες» που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.

«Θεωρώντας δεδομένη την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος, η Τρόικα έπρεπε από την αρχή να θεωρήσει ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα «φερεγγυότητας» κι όχι συγκυριακό πρόβλημα «ρευστότητας». Αυτή η εκτίμηση οδήγησε – και οδηγεί μέχρι σήμερα – στην ιδέα ότι με δόσεις δανεισμού και απανωτά μέτρα λιτότητας για να αυξηθεί η εγχώρια ανταγωνιστικότητα, θα μπορούσε γρήγορα να επανέλθει η ανάπτυξη», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ΕΑΣΕ, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μερικές νέες διαρθρωτικές αδυναμίες, ενώ η ασφυξία που δημιουργείται επιδεινώνει την ιδιωτική οικονομία.

Η Εταιρία χαρακτηρίζει λανθασμένη την πολιτική του «μαρτυρίου της σταγόνας» που ακολουθεί η τρόικα, καθώς, όπως αναφέρει «χτυπά την ιδιωτική οικονομία, από την οποία η ίδια περιμένει την ανάκαμψη».

«Στο πλαίσιο αυτό η ΕΑΣΕ, θέλοντας να συμπαρασταθεί με εποικοδομητικό τρόπο στον Υπουργό Οικονομικών που έχει αναλάβει πολύ βαρύ φορτίο, πιστεύει ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στην άμεση καταβολή της δόσης, που να περιλαμβάνει και τις δόσεις Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, άρα περίπου 45 δισ. ευρώ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Προκειμένου να γίνει η ελληνική οικονομία βιώσιμη, σημειώνει η ΕΑΣΕ, πρέπει, εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της, μαζί με μια νέα «διευθέτηση» του υπάρχοντος χρέους, να δοθούν στη χώρα από τις αρχές του 2013 και τα 24+24 δισ. των ετών 2013-2014. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί η ΕΑΣΕ, η λιτότητα θα πολλαπλασιάσει τις ανάγκες της οικονομίας για δανεισμό και σύντομα μπορεί να βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα