«Δεν σχετίζεται με τη φορολογία η μεταφορά της έδρας εταιρειών στο εξωτερικό»

Απάντηση Γ. Μαυραγάνη σε ερώτηση του βουλευτή Β. Κικίλια
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 13:50

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης διαβεβαιώνει ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η πολιτεία λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία, τη στήριξη και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων εν γένει, καθώς και για την ενίσχυση της απασχόλησης».

Η μεταφορά της έδρας μεγάλων εταιρειών στο εξωτερικό δεν σχετίζεται με τη φορολογία, τονίζει σε υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Β. Κικίλια για τη μετεγκατάσταση εταιρειών κολοσσών, όπως η ΦΑΓΕ και η Coca Cola Hellenic.

Ο κ. Μαυραγάνης υπενθυμίζει τα κίνητρα που δόθηκαν με τον Ν. 3842/2010 για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή φορολογίας, όταν ο κύκλος εργασιών μειώνεται για δύο συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους. Κάνει ακόμη ειδική μνεία στην πρόνοια του Ν. 3908/2011 για το σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών, από τα κέρδη της χρήσης, για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Ο υφυπουργός διαβεβαιώνει ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η πολιτεία λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία, τη στήριξη και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων εν γένει, καθώς και για την ενίσχυση της απασχόλησης». Προσθέτει επίσης ότι «όπως προκύπτει και από ανακοινώσεις εταιρειών που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό, ο κύριος λόγος για την απόφασή τους δεν σχετιζόταν με τη φορολογία».

Στο ερώτημα του βουλευτή της ΝΔ αν έχει υπολογιστεί η ζημία του ελληνικού κράτους σε έμμεσους και άμεσους φόρους, από τη μεταφορά έδρας των εταιρειών αυτών, ο κ. Μαυραγάνης απαντά ότι αυτή «δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί, καθόσον δεν γνωρίζουμε το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά αυτή (πραγματική μεταφορά έδρας, ανταλλαγή μετοχών κλπ)».

Από την πλευρά του, απαντώντας εγγράφως στην ίδια ερώτηση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στην άρση όλων εκείνων των εμποδίων που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και αναφέρει πως έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με αιχμή το Ν. 3982/2011 για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των επιχειρηματικών πάρκων. Επισημαίνει ακόμη ότι υπό εξέταση βρίσκεται και η αναμόρφωση του ειδικού καθεστώτος αδειοδότησης των επιχειρήσεων στην Αττική.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα