Σε στάση αναμονής η ΕΚΤ

Παραμένουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2002 13:22

«Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης δεν έχει περιοριστεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οικονομική της έκθεση Ιουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η επισήμανση αυτή ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προβεί σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να καθησυχάσει τις ανησυχίες που δημιουργεί το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε στο "Bloomberg" οικονομολόγος στην HVM Group στο Μόναχο.

Στην εν λόγω έκθεση η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι εξακολουθεί να επαγρυπνεί για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει πηγή ανησυχίας, αν και η άνοδος του ευρώ συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμών. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι ευεργετικές συνέπειες στον πληθωρισμό από την ενίσχυση του ευρώ πρέπει να προσδιοριστούν επακριβώς.

«Η ουσία της έκθεσης είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πληθωριστικοί κίνδυνοι. Ωστόσο, η άνοδος του ευρώ, η αβεβαιότητα της οικονομικής ανάκαμψης και η χρηματιστηριακή καχεξία αναμένεται να αποτρέψουν την ΕΚΤ από το να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον», δήλωσε στο "Reuters" οικονομολόγος στην HBOS Group Treasury.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει την περασμένη Πέμπτη αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική προσπαθώντας να εξοικονομήσει περισσότερο χρόνο για να διαπιστώσει, εάν η οικονομική ανάκαμψη θα καταφέρει να «επιβιώσει» του κλίματος αναταραχής που πλήττει τις χρηματιστηριακές αγορές http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/05/229384.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα