Προειδοποίηση ΥΠΟΙΚ για κίνδυνο ατυχήματος

Αντ. Σαμαράς: Κανονικά αναμένεται η δόση
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 16:42
UPD:22:08

O υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν έχουν πάει χαμένες, τονίζοντας μάλιστα πως πλησιάζουμε στο τέλος.

Την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της δόσης υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενώπιον επιτροπών της Ευρωβουλής, προειδοποιώντας μάλιστα για «κίνδυνο ατυχήματος».

Ενημερώνοντας τις επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε πως «η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η απομάκρυνση της δραχμοφοβίας θα έρθουν από την καταβολή της επόμενης δόσης», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αναμένει την τελική απόφαση στο Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους. Όπως είπε, θα υπάρξει χρεοκοπία και αφερεγγυότητα, που θα έχει αντίκτυπο και πέραν της Ελλάδας. Αφού επανέλαβε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, προειδοποίησε πως ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υψηλότατος, γι' αυτό, όπως είπε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Ό κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε πάντως εποικοδομητική τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη δήλωση του Συμβουλίου. Όπως είπε, είχε απευθύνει έκκληση να υπάρξει πολιτικό μήνυμα ηχηρό για τις προσπάθειες της Ελλάδας και να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη εκταμίευση. «Η δήλωση ικανοποίησε και τις δύο μου αυτές απαιτήσεις» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν έχουν πάει χαμένες, τονίζοντας μάλιστα πως πλησιάζουμε στο τέλος. Τόνισε πως η Ελλάδα έχει πετύχει αποτελέσματα, τα μέγιστα, όπως είπε, σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, προειδοποίησε όμως παράλληλα πως «ο χρόνος τελειώνει και η κοινωνία έχει εξανλητθεί από τη λιτότητα».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται η Ελλάδα για μη επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως σε μεγάλο βαθμό το έλλειμμα δεν έχει μειωθεί λόγω ύφεσης, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο τμήμα της αποτυχίας οφείλεται σε μέτρα που προκάλεσαν ύφεση.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, τονίζοντας πως η πιο σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε μία επισκόπήση των μέτρων που λαμβάνει η χώρα στα εργασιακά, αναφέρθηκε στην εκταμίευση της δόσης, τονίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπέϊ εξήγησε ότι θα ήταν αφύσικο χώρα που έχει περάσει τη μεγαλύτερη λιτότητα και ύφεση να τιμωρηθεί στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, της περιόδου 2014-2020, με τη μέγιστη των ποινών στο θέμα των διαρθρωτικών πόρων.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντίληψη για την Ελλάδα και να μην αποφασιστεί μείωση των κοινοτικών εισροών κατά 40% τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει τη δυνατότητα των πολυσήμαντων επενδύσεων και επενδυτικών πρωτοβουλιών που παρέχουν τα διαρθρωτικά ταμεία.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τους ομολόγους από τη Σλοβενία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Εσθονία ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Νοεμβρίου και το οποίο θα εξετάσει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020.

Αντ. Σαμαράς: Η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά

Η εκκρεμότητα της εκταμίευσης της δόσης βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο θέμα βιωσιμότητας του χρέους».

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι παλεύει, όχι μόνο για να πάρει η χώρα στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και «για το παραπάνω», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επιστρέφει στην Ελλάδα «ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα».

Κάνοντας μια αποτίμηση της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες. «Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση, ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού», συνέχισε, προσθέτοντας ότι απομένουν μόνο «ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες», που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι στις σημερινές του συναντήσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ηγέτες από άλλες χώρες, η κυβέρνηση ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η χώρα την επταετία 2014-2020. «Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά η Ελλάδα θα πάρει «περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά».

Σόιμπλε: Στο τραπέζι η εφάπαξ εκταμίευση των τριών δόσεων

Tην ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η εφάπαξ εκταμίευση τριών δόσεων για την Ελλάδα αποτελεί μέρος των συζητήσεων, αλλά θα χρειαστεί ένας μηχανισμός ελέγχου για να αποδεσμευτούν.

«Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από την πλευρά της Γερμανίας, αλλά είναι μέρος της συζήτησης και φυσικά αποτελεί μέρος των συνομιλιών που είχαμε με τον ομόλογό μου της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί» είπε ο γερμανός αξιωματούχος. «Αυτό καθιστά τον μηχανισμό ελέγχου ακόμα πιο σημαντικό», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Σόιμπλε δεν έδωσε επιπλέον πληροφορίες για το μηχανισμό, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα «ευαίσθητο» ζήτημα για την ελληνική πλευρά.

Bild: Μία δόση άνω των 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, που επικαλούμενη πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, έγραφε πως το Βερολίνο επιθυμεί τη συγχώνευση των τριών δόσεων προς την Ελλάδα σε μια πληρωμή άνω των 44 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δόση αυτή θα περιλαμβάνει τα 31,3 δισ. ευρώ του δεύτερου τριμήνου καθώς και τις δόσεις των 5 δισ. και 8,3 δισ. ευρώ για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.

Πριν τις δηλώσεις Σόιμπλε, κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες της Bild, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση για τη χορήγηση του δανείου στην Ελλάδα.

Ολάντ: Οφείλουμε στην Ελλάδα την υποστήριξη που υποσχεθήκαμε

Η Ελλάδα περιμένει την υποστήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ αυτήν την υποστήριξη που της έχουμε υποσχεθεί, ανέφερε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αφού υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ένα νέο, σκληρό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος, πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι πέρα από κάποια ακόμα σημεία που αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες, οφείλουμε αυτήν την υποστήριξη στην Ελλάδα για να δώσουμε ένα τέλος σε κάθε αμφιβολία σε ό,τι αφορά στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από αυτά που της απαιτήθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι ήδη ήταν αρκετά δύσκολο για την κυβέρνηση Σαμαρά να πετύχει την ψήφιση των μέτρων, ακόμα και από τη δική του πλειοψηφία.

Ωστόσο, έθεσε ένα ερώτημα που αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους: Πώς να δοθεί μια χρονική επιμήκυνση στην Ελλάδα χωρίς να κοστίσει οτιδήποτε στα κράτη και χωρίς να βάλει πρόσθετα χρήματα το ΔΝΤ.

Στόχος είναι, συνέχισε, να βρεθούν οι τεχνικές μέθοδοι, ώστε να μη χρειαστεί να περάσουμε από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών θέμα για υποστήριξη της Ελλάδας. Να μπορέσουμε να βρούμε τεχνικούς τρόπους επαναχρηματοδότησης, ώστε να δοθούν στην Ελλάδα τα 31 δισ. που περιμένει χωρίς να διακινδυνεύσουμε τις αρχές που θα πρέπει να παραμείνουν ως αρχές στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις άλλες χώρες. «Έφθασε όμως ο χρόνος για να το κάνουμε», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα