Την επιθυμία της να εξευρεθεί μία «πραγματική λύση» για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, παρά μία «γρήγορη λύση», εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε δηλώσεις που έκανε από τη Μαλαισία, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε πως όλοι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν τον ίδιο στόχο: να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας.
«Όλοι οι εταίροι μοιράζονται τους ίδιους στόχους και τις ίδιες ανησυχίες, με άλλα λόγια να επιστρέψει η Ελλάδα στην οικονομική σταθερότητα, να μπορεί και πάλι να έχει πρόσβαση στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε η κ. Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους.
«Προφανώς, από την πλευρά του ΔΝΤ, περιμένουμε μία πραγματική λύση, όχι μία γρήγορη λύση, και αυτό σημαίνει ξεκάθαρα βιώσιμο χρέος όσο το δυνατόν συντομότερα», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ γίνονται τη στιγμή που συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της κρίσης.
Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση, τότε το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποχωρήσει από το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να συνεισφέρει με περισσότερα κεφάλαια.
Μια λύση, σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, θα ήταν η σύνδεση των μελλοντικών πληρωμών προς την Ελλάδα με τις οικονομικές της επιδόσεις, λύση η οποία όμως θα μπορούσε να εγκυμονεί τον κίνδυνο πρόσθετων μέτρων σε μια οικονομία σε βαθιά ύφεση. Οι εταίροι θα πρέπει εντός της εβδομάδας να έρθουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το θέμα της βιωσιμότητας.
Αντ. Σαμαράς: Η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά
Στο επίκεντρο των επαφών που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν οι εκκρεμότητα της εκταμίευσης της δόσης.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα βιωσιμότητας του χρέους».
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι παλεύει, όχι μόνο για να πάρει η χώρα στο ακέραιο τη δόση των 31 δισ. ευρώ, αλλά και «για το παραπάνω», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι επιστρέφει στην Ελλάδα «ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα».
Κάνοντας μια αποτίμηση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες. «Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση, ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού», συνέχισε, προσθέτοντας ότι απομένουν μόνο «ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες», που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες.
Σόιμπλε: Στο τραπέζι η εφάπαξ εκταμίευση των τριών δόσεων
Χθες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η εφάπαξ εκταμίευση τριών δόσεων για την Ελλάδα αποτελεί μέρος των συζητήσεων, αλλά θα χρειαστεί ένας μηχανισμός ελέγχου για να αποδεσμευτούν.
«Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από την πλευρά της Γερμανίας, αλλά είναι μέρος της συζήτησης και φυσικά αποτελεί μέρος των συνομιλιών που είχαμε με τον ομόλογό μου της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί» είπε ο γερμανός αξιωματούχος. «Αυτό καθιστά τον μηχανισμό ελέγχου ακόμα πιο σημαντικό», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε δεν έδωσε επιπλέον πληροφορίες για το μηχανισμό, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα «ευαίσθητο» ζήτημα για την ελληνική πλευρά.
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, που επικαλούμενη πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, έγραφε πως το Βερολίνο επιθυμεί τη συγχώνευση των τριών δόσεων προς την Ελλάδα σε μια πληρωμή άνω των 44 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δόση αυτή θα περιλαμβάνει τα 31,3 δισ. ευρώ του δεύτερου τριμήνου καθώς και τις δόσεις των 5 δισ. και 8,3 δισ. ευρώ για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters