Moody's: H αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί πανάκεια

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 15:22
UPD:15:28

Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους δεν αποτελεί πανάκεια, δήλωσε η αναλύτρια της Moody's Έλενα Ντάγκαρ, με αφορμή τη δημοσίευσης μιας έκθεσης του οίκου αξιολόγησης για τις χρεοκοπίες κρατών από το 1972 έως το 2012.

Αναφερόμενη στην αύξηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μετά το PSI τον περασμένο Μάρτιο, η αναλύτρια είπε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν.

«Διαπιστώσαμε ότι η εμπειρία της Ελλάδας δεν είναι μοναδική», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Στο 50% περίπου των περιπτώσεων που υπήρξε κούρεμα, τα επίπεδα του χρέους αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο μετά την ανταλλαγή των ομολόγων και στο 20% των περιπτώσεων μειώθηκαν οριακά».

Σύμφωνα με τη Ντάγκαρ, η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να βοηθήσει στη ρευστότητα της οικονομίας, αλλά «συχνά δεν κατορθώνει να βοηθήσει για αποκατάσταση της φερεγγυότητας».

«Η αναδιάρθρωση βοηθά», πρόσθεσε, αλλά «δεν απαλλάσσει από την ανάγκη συνεχούς δημοσιονομικής προσαρμογής».

Στην έκθεση περιέχεται η πρόβλεψη ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φθάσει φέτος το 179% του ΑΕΠ, υψηλότερα από το 171% του ΑΕΠ που ήταν το 2011, και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2013.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα