Handelsblatt: Το ΔΝΤ έχει δίκιο

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 15:35
UPD:15:35

Θορυβημένος είναι ο γερμανικός Τύπος από την απόφαση να δοθεί διετής επιμήκυνση στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Το κόστος από την κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι υψηλό», επισημαίνουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times Deutschland. «Η σχεδιαζόμενη μείωση των επιτοκίων απειλεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό», αναφέρει η εφημερίδα. «Για πρώτη φορά, η ευρωκρίση ενδέχεται να έχει άμεσο κόστος για τη Γερμανία. Κυβέρνηση και κοινοβούλιο προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό».

«Ό,τι απέρριπταν πριν από λίγες μόλις εβδομάδες η καγκελάριος και άλλοι κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί θα πραγματοποιηθεί», παρατηρεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Πρόκειται για παταγώδη ήττα της γερμανικής κυβέρνησης, μια παραδοχή αποτυχίας; Μήπως τελικά έχουν δίκιο εκείνοι που αντιμετωπίζουν την στροφή του Βερολίνου ως μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο;».

Ωστόσο, η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη «Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να συνειδητοποιεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έθετε αυτόματα το ερώτημα "ποια χώρα θα είναι η επόμενη". Οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες. Ας μη ξεχνάμε ότι η νομισματική ένωση παραμένει ιδίως για τη Γερμανία - παρά τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα- η εγγύηση για ευημερία και ανάπτυξη».

Θετική είναι η αντίδραση της Kölner Stadt-Anzeiger στην απόφαση των εταίρων για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, σημειώνει ότι «όποιος προσπαθεί τώρα να κερδίσει χρόνο αναβάλλοντας κρίσιμες, μη δημοφιλείς αποφάσεις, παίζει με τη φωτιά». «Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης. Το πολιτικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση, γεγονός που αποδεικνύεται από την άνοδο των νεοναζί ως τρίτο κόμμα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί».

Ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα, θεωρεί ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Χωρίς κούρεμα με συμμετοχή του επίσημου τομέα, η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από την παγίδα του χρέους», σημειώνει στο κύριο άρθρο της.

«Αν το Βερολίνο θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να συμμετάσχει σε ένα νέο κούρεμα. Μόνο τότε θα έχουν επιτυχία οι προσπάθειες σωτηρίας της Ελλάδας», εκτιμά η εφημερίδα.

«Η Γερμανία θέλει να εμβάσει στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ» είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Bild. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μέχρι τώρα γινόταν λόγος για 33,4 δισ, τα οποία δεν εκταμιεύθηκαν στην Ελλάδα λόγω της κυβερνητικής κρίσης. Σε αυτά προστίθεται όμως και άλλα δισεκατομμύρια για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα