Γερμανία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 09:27
UPD:09:34
REUTERS

Στο 0,2% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το δεύτερο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η κρίση χρέους έχει πλήξει και τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν επίσης ότι σε ετήσια βάση η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,4% από 0,5% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο.

Τα τριμηνιαία στοιχεία ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών, οι εκτιμήσεις των οποίων κυμαίνονταν μεταξύ συρρίκνωσης 0,4% και ανάπτυξης 0,5%.

Αντιθέτως, πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από τη Γαλλία, καθώς το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε απρόσμενη αύξηση 0,2% το τρίτο τρίμηνο, χάρη στην ανάκαμψη της κατανάλωσης των νοικοκυριών και την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν επίσης ότι το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου υποχώρησε τελικά 0,1%, έναντι μηδενικής μεταβολής που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο ήταν κοντά στο ανώτατο όριο των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κατά μέσο όρο μηδενική ανάπτυξη σε τριμηνιαίο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, έπειτα από πτώση 0,2% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο, ενώ άνοδο 0,1% εμφάνισε και η βιομηχανική παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των εξαγωγών επιταχύνθηκε στο 0,5% από 0,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η ζήτηση για εισαγωγές υποχώρησε κατά 0,6% έπειτα από ισχυρή ανάπτυξη 1,6% τον προηγούμενο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα