Γ. Παπαστάμκος: Μέρος της λύσης της κρίσης η εμπορική εξωστρέφεια

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 16:56
UPD:16:56

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Παπαστάμκος, υπογράμμισε ότι σήμερα περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. εξαρτώνται από τις εξαγωγές της σε τρίτες χώρες, δηλαδή αύξηση 50% σε σχέση με 20 χρόνια πριν και ότι η συμβολή αυτή μόνο θα αυξάνει στο μέλλον, καθώς 90% της παγκόσμιας οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να παραχθεί εκτός Ευρώπης.

Στη σημασία του εμπορίου για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο κρίσης, εστίασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Παπαστάμκος, κατά την ομιλία του στην 8η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, που πραγματοποιείται στη Γενεύη.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας και της δραματικής αύξησης όλων των δεικτών ανεργίας, ο κ. Παπαστάμκος τόνισε ότι το εμπόριο είναι μέρος της απάντησης. Όπως επισήμανε ωστόσο, η παγκοσμιοποίηση μπορεί επίσης να οδηγήσει και στην αποβιομηχάνιση περιοχών των οποίων οι πολίτες δεν έχουν μεγάλες επιλογές απασχόλησης.

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι σήμερα περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. εξαρτώνται από τις εξαγωγές της σε τρίτες χώρες, δηλαδή αύξηση 50% σε σχέση με 20 χρόνια πριν και ότι η συμβολή αυτή μόνο θα αυξάνει στο μέλλον, καθώς 90% της παγκόσμιας οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να παραχθεί εκτός Ευρώπης.

«Ως μέλη Κοινοβουλίων, οφείλουμε να ασκούμε συνεχή έλεγχο δημοκρατικής διαφάνειας και νομιμοποίησης επί διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται για λογαριασμό των πολιτών από τις κυβερνήσεις», επισήμανε ακόμη ο κ. Παπαστάμκος. Σημείωσε τέλος ότι η Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατηρεί την αισιοδοξία τους ότι ο διαπραγματευτικός Κύκλος της Ντόχα μπορεί να ολοκληρωθεί, παρά το γενικευμένο απαισιόδοξο κλίμα και τη μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τα τελευταία έτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα