Την ανάγκη να υπάρξει την ερχόμενη Τρίτη μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεί το συντομότερο δυνατόν στα πόδια της υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ από τη Μανίλα.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της χώρας μας θα επιτευχθεί στο προσεχές Eurogroup, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) απάντησε πως «είναι θέμα σκληρής δουλειάς και υπομονής».
Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν».
Υπενθυμίζεται πως η Λαγκάρντ θα επισπεύσει την επιστροφή της στην Ευρώπη από το ταξίδι της στην Ασία προκειμένου να παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. για το ακανθώδες ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Χθες εκπρόσωπος του Ταμείου ζήτησε ουσιαστικά ανάληψη δράσης από τους ευρωπαίους δανειστές, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την Ελλάδα να φτάσει σε βιωσιμότητα του χρέους της.
Πλέον για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος εξετάζεται συνδυασμός πολλαπλών επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων, αλλά και της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους. Επ' αυτού τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επίσημα και αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο Λικ Κοέν, μέλος του δ.σ. της Τράπεζας. Οπως είπε, η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα πρέπει πιθανότατα να περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους του χρέους της.
Ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα δηλώνει όμως και ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαγραφή του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να εξετάσουν μια σειρά λύσεων για την ελληνική κρίση χρέους, είπε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ στο Reuters. «Θα πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό να βρούμε μια λύση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν θα απέρριπτε καμία πρόταση για την επίλυση της κρίσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2253270 .
Υπέρ της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους από τη γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε και ο καθηγητής Οικονομικών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Κλέμενς Φούεστ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ράινισε Ποστ» (Rheinische Post) σημειώνει: «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει παραίτηση από αξιώσεις. Το ερώτημα είναι, μόνο, το πότε», τονίζει ο κ. Φούεστ και προσθέτει ότι «είναι, εδώ και καιρό, ξεκάθαρο ότι ένα μέρος των πιστώσεων που έχουν δοθεί δε θα επιστραφεί».
Αναγνωρίζει, πάντως, ότι «εκείνοι που, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και της γερμανικής πολιτικής, υπερασπίζονται το αντίθετο, είναι για ευνόητους λόγους δύσκολο να ομολογήσουν ότι η θέση τους δεν είναι βιώσιμη».
Χθες, ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν δήλωσε ότι «η λύση για το ελληνικό χρέος θα είναι ένας συνδυασμός διαφόρων στοιχείων, ένα μόνο δεν είναι αρκετό», τονίζοντας ωστόσο ότι «έχει ουσιώδη σημασία να μην θίξουμε το αρχικό κεφάλαιο και ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία ως προς αυτό στην Ευρωζώνη».
Πάντως, η η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο κουρέματος. «Η θέση μας περί αναδιάρθρωσης δεν έχει αλλάξει, ούτε και πρέπει να αλλάξει», είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο