Από το συν στο μείον η Ν.Υ.

Στο 8% οι εβδομαδιαίες απώλειες στην Ευρώπη
Σάββατο, 13 Ιουλίου 2002 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ κλίμα έκλεισε η Wall Street την εβδομάδα, καθώς τα νέα στοιχεία για το δείκτη καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ ήταν πολύ χειρότερα απ΄ό,τι αναμενόταν. Οι μετοχές ανέκαμψαν αρχικά, μετά τις ενθαρρυντικές προοπτικές για την Dell, τα μικρά κέρδη της Juniper Networks και την αύξηση κατά 14% των κερδών τριμήνου της General Electric.

Η άνοδος όμως ανακόπηκε μετά τα στοιχεία για το δείκτη καταναλωτικού κλίματος, τα οποία προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, παράγοντας - κλειδί για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, ενδέχεται να περιοριστούν κατά τους προσεχείς μήνες. «Οι συναλλασσόμενοι περιμένουν να δουν από ποιους τομείς προέρχεται η αύξηση των κερδών, γι΄αυτό ακριβώς και σημειώθηκε κάποια ανάκαμψη στον τομέα τεχνολογίας. Ηρθαν όμως τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα να κάμψουν τις προσδοκίες των επενδυτών», αναφέρουν αναλυτές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με οριακές μεταβολές, ολοκληρώντας ένα πενθήμερο συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων οι επιλεγμένες μετοχές έχασαν περισσότερο από το 8% της αξίας τους.

Η αρχική ανάκαμψη των μετοχών του τρίπτυχου ΤΜΤ (τεχνολογία, μέσα ενημέρωσης, τηλεπικοινωνίες) διακόπηκε απότομα μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών οικονομικών στατιστικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την αρνητική εικόνα που έδειξε τη Wall Street.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλεια 0,1% και άνοδο 0,17%, αντίστοιχα. Ο πρώτος δείκτης παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1998, αντανακλώντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους λόγω των λογιστικών σκανδάλων, της αβεβαιότητας για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις αμφιβολίες για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς κορυφώνεται η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την οικονομική επέκταση και την ανάκαμψη των κερδών, όμως οι εταιρείες δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις,» υποστηρίζει ο Τζον Χάδερλι, της M&G Asset Management.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο οι Philips, Nokia και Ericsson.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα