Mε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 13:51
UPD:22:13

Προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απεστάλη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής.

Στο συνημμένο αρχείο, αναλυτικά όλες οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανά υπουργείο.

Συγκεκριμένα, για τους υπαλλήλους της Βουλής ορίζεται ότι για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, εφαρμόζονται οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των υπουργείων.

Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις.

Διευκρινίζεται επίσης, ότι οι διατάξεις της παραγράφου έχουν εφαρμογή από 1.1.2013 για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα υπηρετούν κατά την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως του χρόνου θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους.

Από την ίδια ημερομηνία ορίζεται ότι καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 3865/2010 (Α' 120), ενώ επισημαίνεται ότι ενσωματώνονται πλήρως οι σχετικές παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010 (ν.3865/2010), ρύθμιση η οποία σύμφωνα με το Δικαστήριο ήταν αντίθετη με τα άρθρα 4,25 και 88 του Συντάγματος.

Εξαιρέσεις από τις μειώσεις στις συντάξεις

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευκρινίζεται εξάλλου ότι εξαιρούνται των μειώσεων στις συντάξεις οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου, στους οποίους επίσης, κατ' εξαίρεση, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται το συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας που έχει καταργηθεί για τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Δημοσίου. Το ποσό αυτό επιμεριζόμενο πλέον σε 12μηνη βάση θα καταβάλλεται κατά μήνα μαζί με τη σύνταξή τους.

Στα 65 το ΕΚΑΣ

Μεταξύ άλλων προβλέπεται επίσης, αύξηση του ορίου ηλικίας για την καταβολή του ΕΚΑΣ, το οποίο θα δίνεται στο εξής με τη συμπλήρωση του 65ου έτους του δικαιούχου.

Με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ρυθμίζονται θέματα ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ ενόψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησής τους, περιορίζεται σε 2,5% (από 5%) το ποσοστό των διαθεσίμων του Πράσινου Ταμείου, με τα οποία θα καλύπτονται οι λειτουργικές του δαπάνες και τα υπόλοιπα, δηλαδή το 97,5% των διαθεσίμων, θα μπορούν αν διατίθενται στον κρατικό προϋπολογισμό, και προσδιορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία εγγραφής στα μητρώα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Στα θέματα αρμοδιότητος ΥΠΕΚΑ προβλέπεται ακόμη ότι το τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, θα επανεξετάζεται δύο φορές τον χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο), «προκειμένου να εκτιμώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα έσοδα και τα έξοδα του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού και να λαμβάνονται εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα για την ισοσκέλιση αυτού».

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού (που ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο) στα οποία περιλαμβάνεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μονάδες ανανεώσιμων πηγών, η μείωση των τιμών απορρόφησης της ενέργειας από φωοτοβολταϊκά κ.α., ενώ έχει ήδη αυξηθεί μέσα στη χρονιά και το τέλος ΑΠΕ. Στόχος των μέτρων είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος ως το 2014.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα