Απώλειες στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2002 09:55

ΠΤΩΣΗ σημείωσαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην έναρξη των θερινών διακοπών.

Παράλληλα, πολλοί επενδυτές επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής εν όψει των οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου που θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες.

Ανάμεσα σ' αυτές συγκαταλέγονται οι: General Motors, Merrill Lynch, Intel, Motorola, Apple Computer, Boeing, Citigroup, Ford, Coca-Cola, JP Morgan Chase, Pfizer, IBM, DaimlerChrysler, Philip Morris, eBay, Microsoft, Sun Microsystems, Merck, PepsiCo.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 226,3 μονάδες ή 2,13% και διαμορφώθηκε στις 10.375,15 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε ανάμεσα στις 10.373,29 και τις 10.548,21 μονάδες, ενώ συνολικά διακινήθηκαν 542 εκατομμύρια μετοχές.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων έκλεισε και ο δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.000,48 μονάδες μειωμένος κατά 1,87%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/13/231137.htm και τη συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου έναντι του γιεν http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/13/231148.htm .

Οι μετοχές των εταιρειών Canon και Sony υποχώρησαν κατά 4,24% και 2,65% αντιστοίχως.

«Το ενδεχόμενο περαιτέρω εξασθένησης του δολαρίου και ανόδου του γιεν αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες δισεκατομμυρίων γιεν στις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις», δήλωσε στο "Reuters" ιάπωνας αναλυτής στη χρηματιστηριακή εταιρεία Okasan Securities.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το δ.σ. της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη νομισματική πολιτική, ενώ την Τετάρτη θα δώσει στη δημοσιότητα τη μηνιαία έκθεσή της για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι πτωχεύσεις ιαπωνικών εταιρειών μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 9,5%, στις 1.415 υποθέσεις, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα