Τη συνεργασία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την ενίσχυση της ρευστότητας ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και τη χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες αυτές, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η EBRD για την «προώθηση επενδυτικών συνεργασιών και ευκαιριών ανάπτυξης της εξωστρέφειας».
Στόχος της συνεργασίας με την EBRD, σύμφωνα με τον υπουργό, η υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων με παρουσία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και να αξιοποιήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Στο πλαίσιο συνεργασίας με την EBRD περιλαμβάνονται οι εξής πρωτοβουλίες:
- Πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, ύψους 4 δισ. ευρώ, από τα οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μπορούν να απορροφήσουν έως 1,5 δισ. ευρώ.
- Χρηματοδότηση διασυνοριακών επενδυτικών σχεδίων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες, στην ενέργεια, τις υποδομές μεταφορών, τη διαχείριση αποβλήτων, κλπ.
- Επανέναρξη της συνεργασίας της EBRD με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.
- Συνεργασία της EBRD με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών.
Αισιόδοξος για την έγκριση της δόσης ο υπουργός
Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης, τονίζοντας ότι με την ψήφιση των τελευταίων μέτρων και του προϋπολογισμού η χώρα ολοκλήρωσε τη διαδρομή και έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας προς τους εταίρους. «Αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δριμύ κατηγορώ Δασκαλόπουλου σε διαπλεκόμενα συμφέροντα
Εστω και με καθυστέρηση, οι εταίροι και δανειστές μας φαίνεται να αναγνωρίζουν τα λάθη που έγιναν και να επιδιώκουν μια βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, παρατήρησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, και έστω και με καθυστέρηση, επανέλαβε, μέρος του πολιτικού κόσμου δείχνει διατεθειμένο να καταβάλει την προσπάθεια αλλαγής.
«Όσο το διαπλεκόμενο καθεστώς μιας μικρής κάστας οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων, με τη στήριξη κάποιων προθύμων του πολιτικού προσωπικού, βάζει εμπόδια στο δρόμο της, τόσο το όραμα της ανάπτυξης θα απομακρύνεται», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ σε όσους «νέμονταν δημόσιο χρήμα με διαπλεκόμενες επιχειρήσεις» και «θησαύριζαν αμαυρώνοντας την έννοια της πραγματικής επιχειρηματικότητας».
«Για τέτοιους "επιχειρηματίες" χώρος δεν υπάρχει πια στη σημερινή πραγματικότητα», ξεκαθάρισε ο κ. Δασκαλόπουλος και πλέον «η ελληνική επιχειρηματικότητα καλείται να δουλέψει και να αναπτυχθεί με κανόνες ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς και όρους ισονομίας και διαφάνειας».
Αν οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, η Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα θυμίζει μια οικονομία που βγαίνει από πόλεμο και γι αυτό χρειάζεται ένας ισχυρός φορέας οικονομικής ανασυγκρότησης που θα εφαρμόσει ένα εθνικό μνημόνιο ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΜΠΕ