Eurobank: Στρατηγικές για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 14:00
UPD:14:00

Μελέτη σχετικά με τα περιθώρια λήψης νέων μέτρων από τους επίσημους δανειστές με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο 2013-2016 και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους εξέδωσε σήμερα η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank.

Στη μελέτη με τίτλο «Ανάλυση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και δυνητικές στρατηγικές βελτίωσης της βιωσιμότητάς του» εξετάζεται η διάρθρωση του δημοσίου χρέους, όπως αυτή διαμορφώνεται στο τέλος του 2012, καθώς και το κόστος εξυπηρέτησής του ανά πηγή χρηματοδότησης, δηλαδή χρηματοδότηση από το IMF/EU, έντοκα, ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και λοιπά δάνεια.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρατίθενται, μεταξύ των δυνητικών στρατηγικών για τη βελτίωση της δυναμικής του δημοσίου χρέους της χώρας θα μπορούσαν να είναι η μείωση του επιτοκίου των διμερών διακρατικών δανείων που έλαβε η χώρα από τους ευρωπαίους εταίρους, στα πλαίσια του πρώτου προγράμματος προσαρμογής, και η επιστροφή τοκομεριδίων και κεφαλαιακών κερδών (διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και εξόφλησης στο άρτιο) των ΟΕΔ που κατέχει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη Eurobank, οι ανωτέρω στρατηγικές θα μπορούσαν να επιφέρουν συνολική μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ΑΕΠ έως και 9,5 μονάδες (σωρευτικά) την περίοδο 2012-2020. Ωστόσο, από μόνες τους ενδεχομένως να μην επαρκούσαν για την επίτευξη του στόχου λόγου χρέους-ΑΕΠ 120% το 2020. Σημειώνεται ότι ήδη το μέσο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται σήμερα η Ελλάδα από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της τρόικα κυμαίνεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα (περίπου 2,15%).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα