Nέο Eurogroup τη Δευτέρα

Διαφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 09:20
UPD:13:51

Bρυξέλλες

Παρά τη μαραθώνια συνεδρίαση 11 και πλέον ωρών, οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης απέτυχαν στην προσπάθειά τους για επίτευξη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να διακόψει στις 5 το πρωί τη συνεδρίαση και να ανανεώσει το ραντεβού για την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος του Εurogroup δεν έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου μετά τη συνεδρίαση, απλώς εκδόθηκε μια δήλωση, στην οποία επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι η μη λήψη απόφασης οφείλεται στις διαφωνίες τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων όσο και μεταξύ των εταίρων και του ΔΝΤ.

Οι διαφωνίες είχαν να κάνουν με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ώστε το 2020 να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Εurogroup αναφέρει τα εξής:

Το Εurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το Εurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως επίσης και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.

Οι προσπάθειες αυτές αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Το Εurogroup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και έλληνες πολίτες για να φτάσουν σ' αυτό το στάδιο.

Το Εurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών οι οποίες αποσκοπούν στην σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του ελληνικού πακέτου. Θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Μέρκελ: Συνδυασμός λύσεων για την Ελλάδα

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σήμερα πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να καλυφθεί με μείωση των επιτοκίων και αύξηση της συμμετοχής του EFSF.

Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, η κ. Μέρκελ είπε ακόμη ότι οι εγγυήσεις του EFSF μπορεί να αυξηθούν έως τα 10 δισ. ευρώ και ότι η Γερμανία θα αναλάβει το μερίδιό της.

Αλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ενημερώνοντας νωρίτερα γερμανούς βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως παραμένει ανοιχτό το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των 14 δισ. ευρώ από τη διετή επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, αλλά και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε συναντήθηκε το πρωί με μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, προκειμένου να τους εξηγήσει που οφείλεται η αποτυχία των συνομιλιών στο χθεσινό Eurogroup.

Σύμφωνα με γερμανό βουλευτή που ενημερώθηκε από τον κ. Σόιμπλε και τον οποίο επικαλείται το Reuters, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε στα μέλη του συντηρητικού κόμματος ότι οι διεθνείς δανειστές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για αν θα πρέπει να υποχωρήσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 ή το 2022. Δεν συμφώνησαν επίσης για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα δημοσιονομικά της χώρας μέχρι και το 2014.

Μοσκοβισί: Πολύ κοντά σε συμφωνία

Την εκτίμησή του ότι η Ευρωζώνη απέχει ελάχιστα από μία συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέφρασε πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Ευρωζώνη θα απειλείτο εάν δεν επιτυγχάναμε συμφωνία, αλλά για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο δίκτυο Europe 1, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε πως μένουν ακόμη ορισμένες τεχνικές παράμετροι προς διευθέτηση - με ποιον τρόπο θα μειωθούν τα επιτόκια επί των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα ή με ποιον τρόπο θα μειωθούν τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες έχουν από τα ελληνικά ομόλογα. Δήλωσε, παράλληλα, απολύτως πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα