Μέρκελ: Πιθανότητες για λύση τη Δευτέρα

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 13:25
UPD:17:31

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε σήμερα τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ευρωζώνη και εκτίμησε ότι η κρίση δεν μπορεί να ξεπερασθεί μέσα σε λίγα χρόνια.

Πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα κατά την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup «βλέπει» η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μία ημέρα μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών μεταξύ των διεθνών δανειστών της χώρας.

Παρά τη μαραθώνια συνεδρίαση 11 και πλέον ωρών, οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης απέτυχαν χθες στην προσπάθειά τους για επίτευξη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να διακόψει στις 5 το πρωί τη συνεδρίαση και να ανανεώσει το ραντεβού για τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2254598 .

«Πιστεύω πως υπάρχουν πιθανότητες, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος, αλλά υπάρχουν πιθανότητες για εξεύρεση λύσης τη Δευτέρα», είπε η κ. Μέρκελ μιλώντας σήμερα ενώπιον γερμανών βουλευτών.

Υποστήριξε, παράλληλα, πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να καλυφθεί με μείωση των επιτοκίων και αύξηση της συμμετοχής του EFSF. Οι εγγυήσεις του EFSF μπορεί να αυξηθούν έως τα 10 δισ. ευρώ και η Γερμανία θα αναλάβει το μερίδιό της, φέρεται να είπε, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

Αλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, πρόσθεσε η Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η καγκελάριος υπογράμμισε πάντως τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ευρωζώνη και εκτίμησε ότι η κρίση δεν μπορεί να ξεπερασθεί μέσα σε λίγα χρόνια. Η ιδέα ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης μια και καλή είναι λανθασμένη, είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να δράσουμε βήμα βήμα.

Ενημερώνοντας με τη σειρά του τους γερμανούς βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως παραμένει ανοιχτό το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των 14 δισ. ευρώ από τη διετή επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, αλλά και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

BUNDESTAG.DE
Ομιλία Α. Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ

Ομιλία Α. Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ

Σύμφωνα με γερμανό βουλευτή που ενημερώθηκε από τον κ. Σόιμπλε και τον οποίο επικαλείται το Reuters, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε στα μέλη του συντηρητικού κόμματος ότι οι διεθνείς δανειστές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για αν θα πρέπει να υποχωρήσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 ή το 2022. Δεν συμφώνησαν επίσης για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα δημοσιονομικά της χώρας μέχρι και το 2014.

Πάντως, μετά τη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο έκανε λόγο για πρόοδο σε ό,τι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 14 δισ. και εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup, αλλά για και την έγκριση της συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου.

«Έχουμε συνθέσει ιδέες σχετικώς με το πώς αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί. Συμφωνούμε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μια επαναγορά χρέους» δήλωσε και πρόσθεσε ότι κάποιες άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα προτιμούσαν τη μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ελλάδας σε ποσοστό κοντά στο μηδέν.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήγησε ακόμη ότι μια πιθανή συμφωνία, ενδεχομένως να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές λύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ανέφερε ενδεικτικά τη μείωση των επιτοκίων και την ενίσχυση του EFSF. Κάποιες χώρες ίσως παραχωρήσουν στην Ελλάδα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών τους από το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τα οποία, όπως είπε ο ίδιος, φθάνουν τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε επιπλέον τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να εγκριθεί ο προϋπολογισμός με άλυτο το θέμα της Ελλάδας, λέγοντας ότι «κανένα από τα μέτρα που υποστηρίζει η Γερμανία δεν επηρεάζει τον προϋπολογισμό του 2013».

BUNDESTAG.DE
Ομιλία Π. Στάινμπρουκ στην Μπούντεσταγκ

Ομιλία Π. Στάινμπρουκ στην Μπούντεσταγκ

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ εκτίμησε σήμερα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός κεφαλαιαγορών αυτή τη δεκαετία, υποστηρίζοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό τη χώρας δεν μπορεί να καλυφθεί με αποσπασματικά μέτρα.

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει υπό βιώσιμες συνθήκες στις κεφαλαιαγορές αυτή τη δεκαετία», δήλωσε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ο εκλογικός αντίπαλος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ θα πρέπει να καθυστερήσει την ψηφοφορία επί του γερμανικού προϋπολογισμού μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την Ελλάδα.

«Δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία Ευρώπη και ΔΝΤ»

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Αγκελα Μέρκελ για επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα δεν φαίνεται να συμμερίζεται πάντως πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις των διεθνών δανειστών.

Οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν βρίσκονται «πραγματικά κοντά σε μια συμφωνία» για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται στα μέτρα για να καταστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει πως τα μέτρα πρέπει να επιτρέψουν να μειωθεί το χρέος από το 190% του ΑΕΠ το 2013 στο 120% το 2020, «αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική», εξήγησε.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα