Εκτιμήσεις ότι το ισχυρό ευρώ θα έχει διάρκεια

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2002 21:30

Με ένα ευρώ σήμερα αγοράζεις περισσότερο από ένα δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μετά τον Φεβρουάριο του 2000, και διαμορφώνει αξιόλογες περιουσιακές μεταβολές σε όσους συναλλάσσονται διεθνώς με το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Το ευρώ, που υποτιμήθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου μέχρι και 30% σε σύγκριση με την αρχική ισοτιμία του 1999, μόνον τον περασμένο μήνα ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 7%, όταν το αμερικανικό νόμισμα υπονομεύθηκε απο σωρεία σκανδάλων λογιστικών αλχημειών σε μεγάλους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Συναλλάγματος των «Λίμαν Μπράδερς», Ράσελ Τζόουνς, δήλωσε απερίφραστα ότι οι τελευταίες συναλλαγματικές εξελίξεις προσδίδουν αξιοπιστία και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) και στο ευρώ.

Ο διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ντάνιελ Γκρος, επισήμανε ότι οι ευρωσκεπτικιστές δεν θα ατονήσουν και θα αντεπιτεθούν, δηλώνοντας ότι το ισχυρό ευρώ θα φέρει ανεργία ή αναιμικό αναπτυξιακό ρυθμό στην ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2001 οι Κεντρικές Τράπεζες της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και η ΕΚΤ έκαναν συντονισμένες προσπάθειες να στηρίξουν το ευρώ, που είχε, τότε, ισοτιμία μικρότερη των 85 σεντς του δολαρίου.

Τον Οκτώβριο του 2000 το ευρώ περιορίστηκε στα 82,25 σεντς του δολαρίου, ανακάμπτοντας μόνον προς το τέλος του 2000.

Φέτος που τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ μπήκαν στις τσέπες των καταναλωτών, η "ευρωευφορία" διήρκεσε λίγο.

Ηδη απο το τέλος του χειμώνα, όμως, όταν ξεκίνησαν τα ερωτηματικά για το αμερικανικό χρηματιστήριο και για τους τρόπους χρηματοδότησης του πολύ μεγάλου δημοσιονομικού χρέους των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε αισθητή ανατίμηση του ευρώ, 13% έναντι του δολαρίου σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ισχυρό ευρώ θα καταστείλει εν μέρει τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Μερίδα αναλυτών πάντως με αφετηρία την εκτίμηση ότι θα βραδυπορήσει τώρα η άνοδος των επιτοκίων του ευρώ, διαβλέπουν πιθανώς ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ευρώ, με παράλληλη υποχώρηση όμως του αναπτυξιακού ρυθμού στην ευρωζώνη.

Μάλιστα, στέλεχος της BASF, του μεγαλύτερου γερμανικού ομίλου χημικών, διευκρίνισε ότι ναι μεν οι εξαγωγές από την ζώνη του δολαρίου θα γίνουν ανταγωνιστικότερες, όμως η ευρωπαϊκή οικονομία εξαρτάται συνολικά λιγότερο απο τις εξαγωγές της συγκριτικά με τις ΗΠΑ, αφού πολύ μεγάλος είναι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών στα όρια της ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα