Ηλεκτρονικά οι μεγάλες κρατικές προμήθειες

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 16:12
UPD:16:12

Μέσω του σχετικού νομοσχεδίου, που δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμά ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 15% επί του συνόλου των κρατικών προμηθειών.

«Μαχαίρι» στη σπατάλη των κρατικών προμηθειών φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης, με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, που θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως από το 2015.

Μέσω του σχετικού νομοσχεδίου, που δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση, η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 15% επί του συνόλου των κρατικών προμηθειών. Το νέο σύστημα αφορά διαγωνισμούς για προμήθειες άνω των 60.000 ευρώ και θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά από τις αρχές του νέου έτους, ενώ η τρόικα έχει ενημερωθεί από το υπουργείου πως το 2013 θα υπάρξει εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, θα μειωθεί σε 600 ο αριθμός των αρχών που προβαίνουν σε αναθέσεις και που σήμερα φτάνουν τις 3.000.

Κ. Χατζηδάκης: Πρέπει να μπει «μαχαίρι» στη σπατάλη

Κ. Χατζηδάκης: Πρέπει να μπει «μαχαίρι» στη σπατάλη

Το σύστημα ουσιαστικά θα είναι μια on line πλατφόρμα και θα τεθεί για τρεις μήνες σε πιλοτική εφαρμογή από την αρχή του χρόνου για ΝΠΔΔ και φορείς του δημοσίου, ενώ μελλοντικά θα διασυνδέεται με άλλες αρχές για να συλλέγονται ηλεκτρονικά δικαιολογητικά και πιστοποιητικά από το ΙΚΑ, ΓΕΜΗ κ.λπ. Μετά το πρώτο εξάμηνο η χρήση του καθίσταται υποχρεωτική για την κεντρική κυβέρνηση και σταδιακά θα επεκτείνεται και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα αλλά και στα δημόσια έργα.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα μπορεί να λειτουργεί και ως «αποθήκη» για να γνωρίζει το δημόσιο τα υλικά που έχει στη διάθεσή του. Στο σύστημα θα ενταχθεί και το ΑΓΟΡΑ που λειτουργεί ήδη ως μητρώο αιτημάτων, συμβάσεων και προκηρύξεων ενώ εκτός από τα αυστηρά εξοπλιστικά προγράμματα προμηθειών, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Ακόμη, δεν θα έχουν δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο όσα πρόσωπα έχουν κηρυχθεί έκπτωτα με βάση το νόμο, όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες και όσοι έχουν εις βάρος τους απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αναφερόμενος στις σημερινές δυσλειτουργίες, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ως παράδειγμα, ότι εννέα δήμοι ήθελαν φορτηγά με παρόμοιες τεχνικές προδιαγραφές και έγιναν εννιά διαφορετικοί διαγωνισμοί μη συμβάλλοντας με αυτή τη μέθοδο στη μείωση του κόστους του δημοσίου. Επισήμανε ακόμη με τέτοιον κατακερματισμό ανακύπτουν και άλλα προβλήματα όπως υπερτιμολογήσεις και δράση καρτέλ.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, είναι χαρακτηριστικό, ότι σήμερα το 40% των διαγωνισμών δεν ολοκληρώνεται λόγω προβλημάτων στις προδιαγραφές. Επίσης για τις μεγάλες συμβάσεις λόγω των προσφυγών και των ενστάσεων οι διαγωνισμοί απαιτούσαν κατά μέσο όρο ενάμιση χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάεδς. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από όλες τις παρατάξεις της Βουλής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα