Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε BB-, με αρνητικές προοπτικές, από BB+ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά την πιο αδύναμη μακροοικονομική προοπτική, την κατάσταση των δημοσιονομικών και τη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.
Ο Fitch επισημαίνει πως η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για την παροχή στήριξης στην κυπριακή οικονομία έχει συνεισφέρει στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και έχει ενισχύσει τις αβεβαιότητες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα και τη διόρθρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Λευκωσία: Σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα
Η διαπραγμάτευση των κυπριακών αρχών με την τρόικα ναι μεν συνεχίζεται, όπως δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, όμως, όπως σημείωσε, εξακολουθούν να υπάρχουν «διαφωνίες σε μερικά πολύ σημαντικά ζητήματα». Αν και χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση σκληρή, σημείωσε πως «έχουν επιτευχθεί διάφορες συγκλίσεις», όμως δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαφωνίες ή τις συγκλίσεις αυτές.
Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα υποφερτό μνημόνιο. Το μνημόνιο ούτως ή άλλως θα προκαλέσει «πολλές δυσκολίες (. . .) θα περιέχει πρόνοιες που θα είναι δύσκολες για το λαό μας», σημείωσε.
Οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής της τρόικας με την κυβερνητική επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή ξανάρχισαν το απόγευμα. Ο κ. Στεφάνου όμως έκανε γνωστό πως ήταν προγραμματισμένο η τρόικα να μείνει μέχρι σήμερα στην Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «η αποχώρηση της από την Κύπρο δεν σημαίνει ότι θα τερματιστούν οι προσπάθειες και οι επαφές που έχουμε μαζί της».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις.
Ωστόσο, όπως μετέδιδε νωρίτερα ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη μεγαλόνησο, μετά τη σύσκεψη, κανείς από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων δεν ήταν σε θέση να απαντήσει κατά πόσον η τρόικα θα αναχωρήσει από τη Λευκωσία χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για τους όρους ενός μνημονίου.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι επέδωσε στον πρόεδρο Χριστόφια επιστολή, στην οποία ζητά να μάθει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο αδιεξόδου, ενώ θα αναμένει γραπτή απάντηση. Πρόσθεσε πως κύρια έγνοια και απορία του είναι, «εάν η τρόικα αποχωρήσει με την προοπτική μη επανόδου, τι θα κάνουμε και πώς θα επιλύσουμε το πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και πώς το κράτος θα ικανοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις». Ανέφερε ακόμη πως δεν είχαν ενημέρωση, αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι τα πράγματα είναι «πολύ κρίσιμα και καθοριστικά για την οικονομία του τόπου και κάλεσε όλους να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα». Συμπλήρωσε ότι το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί από την τρόικα με τη θέση "πάρτε το, ή αφήστε το".
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι τα κόμματα ζήτησαν από τον πρόεδρο Χριστόφια να έχουν γραπτώς και τα συμφωνηθέντα, αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την τρόικα. Επιπρόσθετα, ζήτησαν να τους ενημερώσουν με ποιους τρόπους θα προχωρήσουμε παρακάτω. Η τρόικα, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, φεύγει και ουδείς γνωρίζει, αν θα επανέλθει.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό για το κατά πόσον έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις, ή όχι. Οι απόψεις, πρόσθεσε, διίστανται. Εάν, είπε, υπάρχουν περιθώρια συνέχισης των διαπραγματεύσεων, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να συνεχιστούν. Εάν, πρόσθεσε, η τρόικα αρνείται να διαπραγματευτεί, τότε θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο στα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση, καθώς τα περιθώρια χρόνου στενεύουν και η διαπραγμάτευση είναι πολύ σκληρή.
Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου σημείωσε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «δεν ξέρει πόσο είναι το ύψος του δανείου που χρειαζόμαστε». Στη σύσκεψη, πρόσθεσε, διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και συνεργατών του. Ανέφερε επίσης, ότι δεν έχει αντιληφθεί να υπάρχει «σχέδιο βήτα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ