Βουλή: Αντιπαράθεση με αιχμή τις αναθεωρήσεις του μεγέθους του ΑΕΠ

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 21:37

O πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου αντέτεινε ότι «πρόβλημα θα ήταν αν η ΕΛΣΤΑΤ θα σκεφτόταν να αποκρύψει τα στοιχεία και να μην κάνει αναθεώρηση». «Αυτό θα ήταν αντιδεοντολογικό», συμπλήρωσε.

Τις επικρίσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Φ. Σαχινίδη, με αιχμή τις αναθεωρήσεις του μεγέθους του ΑΕΠ, δέχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου στη διάρκεια ακρόασής του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η Ελλάδα υπήρξε η μόνη χώρα ανάμεσα στους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρουσίασε την προηγούμενη διετία αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος και του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, συνεπεία της αναθεώρησης του ΑΕΠ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

«Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μου οι τοποθετήσεις ότι η κυβέρνηση άλλαξε τα στοιχεία, ενώ ήταν η ΕΛΣΤΑΤ εκείνη που αναθεώρησε την ύφεση στον προϋπολογισμό, από 3,5% σε 4,9%. Αυτό δεν είναι μικρή διαφοροποίηση. (…) Έγιναν αναθεωρήσεις ακόμα και σε χρονιές όπου δεν υπήρχαν αστερίσκοι από την Eurostat για τα ελληνικά στοιχεία» παρατήρησε.

Με τη σειρά του ο κ. Σαχινίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η συνεπαγόμενη αναθεώρηση των προβλέψεων για την ύφεση το 2013 συντέλεσε και σε αναβολή των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς αυτές εστιάζονταν, κατά κύριο λόγο, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ερωτηθείς πάντως αργότερα επί του θέματος, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργίου, αντέτεινε ότι «πρόβλημα θα ήταν αν η ΕΛΣΤΑΤ θα σκεφτόταν να αποκρύψει τα στοιχεία και να μην κάνει "αναθεώρηση"». «Αυτό θα ήταν αντιδεοντολογικό», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι υποχρέωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι να διεκπεραιώνει στατιστικά, το ταχύτερο δυνατόν, όποιο καινούργιο στοιχείο διαθέτει. Ειδικά σε σχέση με την αναθεώρηση του ΑΕΠ το 2010 (που ήταν και η μεγαλύτερη σε μια σειρά αναθεωρήσεων από το 2005 έως το 2010), ο κ. Γεωργίου την απέδωσε σε στοιχεία της έρευνας των οικογενειακών προϋπολογισμών, που έδειξαν μεγαλύτερη πτώση απ' ό,τι μπορούσε να εκτιμηθεί μέσω άλλων δεικτών.

Για την καθυστέρηση των καταγραφών αυτών, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παρατήρησε πως οι χρόνοι της δημόσιας διοίκησης είναι διαφορετικοί απ' αυτούς της Στατιστικής Αρχής. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακολουθήσουμε τα χρονοδιαγράμματα της δημόσιας πολιτικής, αλλά θα πρέπει κι αυτή να μας βοηθήσει να επιταχύνουμε. Υπάρχουν πηγές, που αν τις είχαμε στη διάθεσή μας, ίσως είχαμε επιταχύνει την παραγωγή των στοιχείων του ΑΕΠ», τόνισε. Πρόσθεσε τέλος ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει «αποψιλωθεί από το 17% του προσωπικού της», κάτι που, όπως εξήγησε, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην έγκαιρη διεκπεραίωση των ερευνών της».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα