Δ. Χριστόφιας: Κοντά στην υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 11:52
UPD:11:59

Κοντά στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τρόικα βρίσκεται η Λευκωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, από τις Βρυξέλλες.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι διαφορές στα ζητήματα που απομένουν, τα οποία είναι «περιορισμένα», θα γεφυρωθούν πολύ σύντομα.

Σήμερα η τρόικα αναχωρεί από την Λευκωσία, καθώς οι πολυήμερες σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για μια δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΑΜΠΕ η διαβούλευση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις, ενώ δεν αποκλείεται νέα επίσκεψη των τεχνοκρατών στο νησί, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Η Λευκωσία δεν έχει πολλές επιλογές και οι δανειστές θέτουν πολύ σκληρούς όρους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

«Προσπάθειά μας», είπε, «είναι να κάνουμε τους όρους όσο το δυνατό πιο υποφερτούς, σε κάποιο σημείο το επιτυγχάνουμε, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν και επώδυνοι όροι».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει σημαντικά, έχουν όμως μείνει ανοικτά λίγα, αλλά σημαντικά θέματα.

Ανοικτά παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα του φυσικού αερίου, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, με την τρόικα να φαίνεται ότι επιμένει μόνο στην ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου, στο θέμα της αποκοπής μισθών των δημοσίων υπαλλήλων προτείνει αύξηση κατά 3%, ώστε το αρχικό κατώτατο ποσοστό που ήταν 6,5% να γίνει 9,5% και το ανώτατο που ήταν 12% να γίνει 15%.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η διαπραγματευτική ομάδα της κυπριακής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση που έγινε χθες βράδυ, διασφάλισε να συνεχίσει να επιμετράται στην αύξηση των συντάξεων η αύξηση των μισθών και όχι μόνο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτών, όπως ήταν η απαίτηση της τρόικας.

Αναφορικά με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία οφείλει το κράτος στο Ταμείο. Με αυτό ως δεδομένο, το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.

Πηγή:ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα