Μετ' εμποδίων και εν μέσω απειλών για βέτο ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020.
Ο κοινοτικός προϋπολογισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, θα αρχίσει αργότερα από ό,τι προβλεπόταν σήμερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει συμβιβασμός για τις υφιστάμενες διαφορές.
Ειδικότερα, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 20:00 ώρα Βελγίου (21:00 ώρα Ελλάδας) ωστόσο ξεκίνησε με καθυστέρηση τριών ωρών καθώς οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες διήρκεσαν περισσότερο.
Κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, η γερμανιδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, άφησε ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στις διήμερες εργασίες της Συνόδου.
«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μια λύση. Το αν αυτό μπορεί να συμβεί τώρα, αυτές τις δύο ημέρες, δεν το γνωρίζω. Η Γερμανία θέλει να επιτευχθεί ο στόχος αλλά να χρειαστούμε για αυτό ένα επόμενο στάδιο», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ηγέτες των «27» θα πρέπει να δείξουν διάθεση συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι δαπάνες να μην είναι πολύ υψηλές (...) σε εποχές δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Την ίδια ώρα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι επιζητεί ένα συμβιβασμό και όχι να θέσει ένα τελεσίγραφο.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι διαμήνυσε ότι η Ιταλία θα εμποδίσει την έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα του.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Για εμάς είναι απολύτως θεμελιώδες να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά και αυτά που προβλέπονται στης προτάσεις του προσχεδίου όσον αφορά τις περιφερειακές και αγροτικές επιδοτήσεις», δήλωσε.
Να καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, σε περίπτωση που συμφωνηθούν μεγάλες μειώσεις, απείλησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς .
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα δίκαιο συμβιβασμό», δήλωσε ο Σουλτς προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για επίτευξη συμφωνίας.
Προσπαθώντας να ικανοποιήσει το αίτημα πολλών χωρών - μελών για μείωση των δαπανών, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι υπέβαλε μια πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές ύψους 75 δισ. ευρώ.
«Ακόμα κι αν υπάρξει ένας συμβιβασμός στη βάση των αριθμών του Χέρμαν Βαν Ρομπέι ή πιο πάνω, σίγουρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πει όχι», υποστήριξε ο Σουλτς.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «απροσδόκητη» τη θέση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε απειλήσει τον Οκτώβριο ότι θα ασκήσει βέτο σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
«Πίστευα ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις σήμερα. Αν κάποιος έρθει και πει 'το δέχεστε ή όχι', δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για τελεσίγραφο», κατέληξε ο Σουλτς.
Στο μεταξύ, οι Financial Times γράφουν στο σημερινό τους φύλλο ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είναι αισιόδοξες πως η Βρετανία θα συμφωνήσει στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εφημερίδα τονίζει πως ο Κάμερον είναι έτοιμος τελικά να δεχτεί τις δαπάνες των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό, την περίοδο 2014-2020.
Ο Κάμερον που τηρεί σκληρή στάση στην ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τη πρόθεση του να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές δαπάνες στο επίπεδο του 2011, 886 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιμένει στο να μην αλλάξει η έκπτωση στη συμβολή της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που είχε πετύχει το 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ.
«Η αίσθησή μας είναι ότι ο Κάμερον πέτυχε αυτό που ήθελε», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Ευρωπαίοι ανώτατοι διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι η σύνοδος μπορεί να συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο αν διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό.
Οκτώ από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συμβολή στην ΕΕ - Αυστρία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία - έχουν ζητήσει περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία και σε διαφορετικές αναλογίες.
Ιταλία και Πορτογαλία απείλησαν χθες Τετάρτη ότι θα μπλοκάρουν μια συμφωνία που δεν θα είναι ευνοϊκή για τις ίδιες και η σκιά της αποτυχίας πλανάται πάνω από το κτήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο