Το ενδεχόμενο αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής αφήνουν πλέον ανοιχτό πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε. για τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού 2014-2020.
Οι εργασίες τις Συνόδου χθες διήρκησαν μόλις μία ώρα και διεκόπησαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου οι αρχηγοί κρατών να εξετάσουν τη συμβιβαστική πρόταση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Τις αμφιβολίες της για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Είμαι υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, για να προσθέσει ωστόσο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κάποια άλλη χρονική στιγμή. «Δεν είμαστε στη σύνοδο της τελευταίας ευκαιρίας», υπογράμμισε.
Προσερχόμενη χθες στη Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ είχε δηλώσει πως ίσως χρειαστεί μια νέα σύνοδος για να υπάρξει αποτέλεσμα. Δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση έκαναν και οι ηγέτες της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας .
Πρόταση Ρόμπεϊ για μετριοπαθή προϋπολογισμό
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Περίπλοκη χαρακτήρισε τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών του δηλώσεων. «Ευτυχώς αυτό το ζήτημα μας απασχολεί μόνο κάθε επτά χρόνια», πρόσθεσε.
Η δική του πρόταση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια καθώς, όπως είπε, οι καιροί αυτό απαιτούν.
Σύμφωνα με τον Ρόμπεϊ, για να γίνουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα, χρειάζονται πολιτικές επιλογές και αυτό είναι επώδυνο. Για το λόγο αυτό ζήτησε λογική και ρεαλισμό.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αφορά το υπόλοιπο της δεκαετίας και θα πρέπει να είναι προσανατολισμένος προς το μέλλον.
Όπως ανέφερε, η πρότασή του εστιάζει στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές και σε διάφορους οικονομικούς τομείς σχετικά με την έρευνα και τις επενδύσεις.
Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό τόσο το ευρωπαϊκό όσο και τα εθνικά συμφέροντα. «Μαζί θα βρούμε μια ισορροπημένη λύση. Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι μέσα στις δυνατότητές μας», κατέληξε.
Η πρόταση του προέδρου της Ε.Ε. δεν έγινε ωστόσο δεκτή με ικανοποίηση, με πολλούς αρχηγούς κυβερνήσεων να εκφράζουν τις πρώτες αντιρρήσεις τους.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος», δήλωσε ο Ολάντ, προσθέτοντας πως δεν «εισακούσθηκε παρά μόνον εν μέρει».
«Οι αριθμοί που μας υποβλήθηκαν είναι παρόμοιοι με αυτούς που είχαμε το πρωί πριν γίνουν όλες αυτές οι διμερείς συναντήσεις», σχολίασε ένας βρετανός διπλωμάτης. «Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν», πρόσθεσε.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφυγε από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση.
«Τα περιθώρια ελιγμού για τον κ. Κάμερον είναι τόσο μικρά που είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Πηγές:ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο