Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 11:23
UPD:11:51
REUTERS

Απρόσμενη βελτίωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου Ifo να σημειώνει άνοδο έπειτα από έξι μήνες πτώσης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης, ο οποίος βασίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε σε 7.000 επιχειρήσεις, αυξήθηκε στις 101,4 μονάδες από 100 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, καθώς οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 99,5 μονάδες.

Ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βόλραμπε προβλέπει, πάντως, περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο, ενώ δεν αποκλείει και συρρίκνωση στο τέλος του έτους.

«Θα είναι ακόμη πιο αδύναμη [η ανάπτυξη, από το τρίτο τρίμηνο]. Οι επιχειρήσεις δεν θα αισθανθούν τον αντίκτυπο της μικρής βελτίωσης του δείκτη Ifo πριν το πρώτο τρίμηνο του 2013. Θα είναι γύρω στο μηδέν και πιθανόν να εισέλθει και σε αρνητική περιοχή», είπε.

Η Γερμανία κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αν και χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο, χάρη στις εξαγωγές και στην ιδιωτική κατανάλωση.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε σήμερα ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο από 0,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο.

Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία δείχνουν πως οι εξαγωγές στήριξαν την ανάπτυξη, σημειώνοντας άνοδο 1,4%, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% και η ιδιωτική κατανάλωση κατά 0,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα