Γ. Παπαστάμκος: Αναγκαία περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή ΚΑΠ

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 15:41
UPD:15:42

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Παπαστάμκος, οι προτεινόμενες (13.11.12) από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περικοπές ανήρχοντο σε 25 δισ. ευρώ εις βάρος του τομέα της γεωργίας.

Την ανησυχία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και τις «δυσμενείς» διαγραφόμενες επιπτώσεις τους στον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εκφράζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γ. Παπαστάμκος.

«Το αίτημα για 'Περισσότερη Ευρώπη' είναι κενό περιεχομένου όταν συνοδεύεται από εισηγήσεις για δραστική μείωση των πόρων της Ε.Ε.. Ο μακρο-προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης για τη μετάβασή της σε συνθήκες βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», επισημαίνει ο κ. Παπαστάμκος.

Σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στο δημοσιοποιηθέν την 13η Νοεμβρίου Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, οι συνολικές περικοπές ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την πρόταση της Κομισιόν.

Ειδικότερα, ως προς την χρηματοδότηση της ΚΑΠ η Κομισιόν προβλέπει 283,05 δισ. ευρώ για τον πρώτο πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις και μέτρα αγοράς), 91,97 δισ. ευρώ για τον δεύτερο πυλώνα, καθώς και πόρους ύψους 15,2 δισ. ευρώ πέραν αυτών της ΚΑΠ (ασφάλεια τροφίμων, επισιτιστικά προγράμματα απόρων, αποθεματικό για τη διαχείριση κρίσεων, ταμείο παγκοσμιοποίησης και προγράμματα έρευνας και καινοτομίας).

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Παπαστάμκος, οι προτεινόμενες (13.11.12) από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περικοπές ανήρχοντο σε 25 δισ. ευρώ εις βάρος του τομέα της γεωργίας. Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ακόμη και η βελτιωμένη χθεσινή πρόταση του κ. Ρόμπεϊ, (αύξηση κατά περίπου 8 δισ. στον Τίτλο 2 «βιώσιμη ανάπτυξη: φυσικοί πόροι», που αφορά εν συνόλω τις πολιτικές γεωργίας, ανάπτυξης της υπαίθρου, αλιείας και το χρηματοδοτικό εργαλείο για περιβαλλοντικές δράσεις) απέχει κατά πολύ από τους απαραίτητους για την επαρκή χρηματοδοτική πλαισίωση της ΚΑΠ πόρους. Συνεπώς, ο προτεινόμενος (13.11.2012) από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προϋπολογισμός της ΚΑΠ είναι μειωμένος κατά 21,5 δισ. ευρώ (έναντι του αντιστοίχου της Κομισιόν), ήτοι 13,2 δισ. ευρώ ως προς τον α’ πυλώνα και 8,3 δισ. ευρώ ως προς τον β’ πυλώνα.

«Μια ισχυρή ΚΑΠ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία», τονίζει ο κ. Παπαστάμκος, υπογραμμίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας «προμηθεύει δημόσια αγαθά μείζονος σημασίας στις κοινωνίες μας, ο εφοδιασμός των οποίων δεν μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω της αγοράς». Μια ισχυρή ΚΑΠ, προσθέτει, είναι επίσης θεμελιώδης για την κοινωνική και εδαφική συνοχή, τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής αειφορίας και της οικονομικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράσθηκε στην Σύνοδο Κορυφής από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ο οποίος τάχθηκε σθεναρά εναντίον των «ανεύθυνων περικοπών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.. Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει 'βέτο' στην απόφαση του Συμβουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα