Σε αμοιβαίες υποχωρήσεις καλούνται να προχωρήσουν τη Δευτέρα ΔΝΤ και Γερμανία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν κατά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου στην διαπραγματευτική βάση με την οποία θα προσέλθουν στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στη βάση αυτήν προτείνουν τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια των 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.
Συμφώνησαν επίσης να επιστρέψουν τουλάχιστον ένα μέρος των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, αγορασμένα το 2010 στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Τέλος συμφώνησαν να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τιμές κάτω του 35% της ονομαστικής τους αξίας.
Αγνωστη παραμένει ακόμη η στάση που θα τηρήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, όσον αφορά το στόχο μείωσης τους ελληνικού χρέους, καθώς για να υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση της Ε.Ε. για μείωσή του στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 120% που ζητούσε αρχικά.
Συμβιβασμοί αναζητούνται και από την γερμανική πλευρά ως προς το ζήτημα – «κλειδί» της μείωσης των επιτοκίων, καθώς από το ΔΝΤ έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η σχετική πρόταση θα γίνει αποδεκτή μόνο σε περίπτωση δραστικής μείωσής τους.
Εξάλλου, την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. είναι κοντά σε μια λύση για το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Δεν γνωρίζω, εάν αύριο θα υπάρξει η συμφωνία, γνωρίζω ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς και ότι το επιθυμώ», είπε ο Μοσκοβισί.
«Πράγματι φρονώ ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση. Το να μην φθάσουμε σε αυτήν αύριο Δευτέρα (που συγκαλείται το eurogroup) δεν θα είναι υπεύθυνο, λαμβανομένων υπόψη των προσπαθειών που ο καθένας έχει κάνει», συμπλήρωσε.
Συγκρατημένη αισιοδοξία από την κυβέρνηση
Από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των αυριανών διαβουλεύσεων, από το οποίο εξαρτάται και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 10 το βράδυ και αφού είχε ολοκληρώσει έναν ακόμα γύρο τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται θέλουν τον Πρωθυπουργό να έχει τις τελευταίες μέρες επικοινωνία και με την Κριστίν Λαγκάρντ σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεχείς συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και με τον υπουργό Οικονομικών.
Από την Ιπποκράτους έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, που είτε ως κυβερνητικά κόμματα είτε ως αντιπολίτευση επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα, αντιστοίχως, τη στάση των χωρών τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Απαθής και άβουλος ο Πρωθυπουργός
Όσο κορυφώνονται οι συζητήσεις για το ζήτημα του χρέους και την πορεία της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός παραμένει ένας απαθής και άβουλος παρακολουθητής των εξελίξεων, τηρεί μια στάση ένοχης σιωπής, αναμένοντας την ελεημοσύνη της κ. Μέρκελ και συνεχίζοντας τα ψέματα και τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η κυβέρνηση δεν απαντά στα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δεν αντιμετωπίζει το ελληνικό πρόβλημα ως ευρωπαϊκό, είναι υποταγμένη στις μνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς να προβάλλει καμία διεκδίκηση και καμία αντιπρόταση. Χρησιμοποιεί τη συζήτηση για την περιβόητη δόση ως απόδραση από τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».