Στις Βρυξέλλες είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αν και η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο άνοιξε το δρόμο για την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση, απομένουν ακόμη αρκετά να γίνουν από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, ενώ θα πρέπει να πείσουν και το ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, ώστε ο διεθνής οργανισμός να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα αισιόδοξοι πως το Eurogroup θα συμφωνήσει σε μία φόρμουλα για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Αθήνα. Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ όσο και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν πεπεισμένοι ότι σήμερα θα μπορούσε να βρεθεί ένα κοινός τόπος που θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενη δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Την εκτίμηση ότι η Ε.Ε. είναι κοντά σε μια λύση για το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε χθες και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Δεν γνωρίζω, εάν τη Δευτέρα θα υπάρξει η συμφωνία, γνωρίζω ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς και ότι το επιθυμώ», είπε ο Μοσκοβισί. «Πράγματι φρονώ ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση. Το να μην φθάσουμε σε αυτήν δεν θα είναι υπεύθυνο (το Eurogroup), λαμβανομένων υπόψη των προσπαθειών που ο καθένας έχει κάνει», συμπλήρωσε.
Την προσδοκία του ότι οι διεθνείς δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους εκ μέρους των επίσημων πιστωτών.
«Είναι σαφές. [Η διαγραφή χρέους] δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς φήμες», ξεκαθάρισε ενώπιον των δημοσιογράφων, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να αποδεχθούν οι κυβερνήσεις ζημίες επί των δανείων τους στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν επισήμανε πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση, διαμηνύοντας πως «το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Τάχθηκε, παράλληλα, κατά της διαγραφής χρέους, σημειώνοντας ότι «δεν θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας».
Στη δίωρη περίπου συζήτηση που είχαν το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνήσαν σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, δηλαδή στις συνιστώσες της συμφωνίας. Σήμερα θα πρέπει να καθορίσουν το ακριβές περιεχόμενο που θα βγάλει και το... λογαριασμό της νέας διάσωσης της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό αναμένεται ότι η συνεδρίαση, που ξεκινάει στις 13:30 ώρα Ελλάδας, με γεύμα θα είναι μαραθώνια.
Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», πηγές της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει σήμερα συμφωνία. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου, αλλά και από το συμπέρασμα της τηλεδιάσκεψης που συνόψισε κλείνοντας τις εργασίες ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζοντας στους εταίρους, χωρίς να διατυπωθεί η παραμικρή αντίρρηση, πως δεν πρόκειται να φύγουν από τη βελγική πρωτεύουσα χωρίς απόφαση.
Η κατ' αρχήν απόφαση θα υποβληθεί για έγκριση στα κοινοβούλια 7 χωρών και στη συνέχεια θα επιστρέψει για επικύρωση στις 3 Δεκεμβρίου, στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup.
Η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου «ξεμπλοκάρισε» επί της αρχής το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των διμερών δανείων που έδωσαν οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το ύψος των οποίων φτάνει τα 53 δισ. ευρώ. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή απόφαση για την Ελλάδα, χωρίς μείωση των επιτοκίων, η οποία θα συμβάλει αφενός μεν στη μείωση του χρέους και αφετέρου στην κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης μέχρι το 2016, που δημιουργεί η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, δεν έγινε συζήτηση για το ύψος της μείωσης αυτών των δανείων. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλλει επιτόκιο περίπου της τάξης του 2,25%, το οποίο προκύπτει από την πρόσθεση 150 μονάδων βάσης στο τρέχον διατραπεζικό επιτόκιο (Εuribor). Σε λίγες ώρες θα φανεί εάν οι εταίροι θα αποδεχθούν τη μείωση με ζημιά δική τους ή απλώς θα μειώσουν το επιτόκιο τόσο ώστε να μην έχουν κέρδος. Πρόθεση του κ. Γιούνκερ είναι να μηδενίσει τις 150 μονάδες βάσης, αλλά αυτό θα κριθεί από το αν οι άλλες χώρες είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν κάτι τέτοιο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle