Κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί επωφελής λύση για όλους ο ΥΠΟΙΚ
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012 19:31
UPD:27/11/2012 00:45

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση επωφελής για όλους. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα ο εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και ότι αναμένει από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο.

Βρυξέλλες

Διμερείς διαβουλεύσεις με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποιεί από τις 18:30 το απόγευμα ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ καλώντας τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές σε διαβουλεύσεις, επιχειρει να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει κατ΄αρχήν συμφωνία στη διάρκεια της νύχτας.

Στα θετικά η προειδοποίηση του κ. Γιούνκερ προς τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης με την έναρξη της συνεδρίασης, πως δεν πρόκειται να φύγουν απόψε από τις Βρυξέλλες χωρίς κατ΄αρχήν απόφαση.

Η κ. Λαγκάρντ επιμένει σθεναρά στη θέση του ΔΝΤ, πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και για να γίνει αυτή θα πρέπει τα μέτρα που θα ληφθούν απόψε να είναι ισοδύναμα με 20 μονάδες του ΑΕΠ ή 40 δισ. ευρώ. Οταν επιτευχθεί αυτό, τότε και το ΔΝΤ από την πλευρά θα επιδιώξει να μετακινηθεί ελαφρώς από τη θέση του αποδεχόμενο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 124-125% του ΑΕΠ το 2020 από το 120% που ζητούσε μέχρι τώρα.

Το βέβαιο είναι, όπως τονίζουν πηγές της Ευρωζώνης, ότι η σημερινή συνεδρίαση θα εξελιχθεί σε μαραθώνια.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Γ. Στουρνάρας: Εφικτή η εξέρευση λύσης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσήλθαν το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Eurogroup σε αναζήτηση της «χρυσής τομής» για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη χώρα μας, με την Αθήνα να αναμένει το «λευκό καπνό» για την εκταμίευση την επόμενης δόσης.

Αν και η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο άνοιξε το δρόμο για την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση, απομένουν ακόμη αρκετά να γίνουν από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, ενώ θα πρέπει να πείσουν και το ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, ώστε ο διεθνής οργανισμός να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση επωφελής για όλους. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα ο εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και ότι αναμένει από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο.

Τη σημασία της λήψης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, προκειμένου, όπως είπε, να αρθούν οι αβεβαιότητες που υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: Ο Ολι Ρεν για την Ελλάδα

Η δήλωση του Ο. Ρεν

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, σημαντικό για την Ευρώπη και θέλω να ενθαρρύνω όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, είπε ο κ. Ρεν, σημειώνοντας πως «απέχουμε ελάχιστα από τη συμφωνία».

Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί και τώρα είναι η σειρά του Eurogroup και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Θα εργαστούμε για την επίτευξη μιας αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, δεσμεύθηκε με τη σειρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: Η Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Η δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ

Η λύση «πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να αφορά πραγματικά την Ελλάδα», σημείωσε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.

Την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν από την πλευρά τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, την ελπίδα του ότι το Eurogroup θα καταλήξει σύντομα σε συμφωνία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας πάντως πως δεν μπορεί να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και παράλληλα να δοθούν εγγυήσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: O B. Σόιμπλε για την Ελλάδα

Η δήλωση του Β. Σόιμπλε

Όλα τα κράτη μέλη είπαν ότι δεν μπορούν να προβούν σε «κούρεμα». Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι αυτό είναι γερμανικό πρόβλημα γιατί είναι πρόβλημα της Ευρωζώνης, είπε και επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση.

«Ελπίζω ότι σήμερα δεν θα πάμε μέχρι αργά το βράδυ και θα καταλήξουμε σύντομα σε λύση», ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. «Προφανώς θα συμπλεύσει το ΔΝΤ - υπάρχουν διαφοροποιήσεις (με το ΔΝΤ) αλλά η Bundestag θα δεχθεί μόνο μία λύση στην οποία θα έχει συμφωνήσει και το ΔΝΤ.»

Αισιόδοξη για θετική έκβαση της συνεδρίασης εμφανίστηκε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. «Έχουμε σοβαρή πρόθεση να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα και για τη χρηματοδότηση και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Υπάρχουν ακόμη συζητήσεις με το ΔΝΤ και σήμερα θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση της δόσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: H M. Φέκτερ για την Ελλάδα

Η δήλωση της Μ. Φέκτερ

«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια, ανταποκρίθηκε σε όλες τις προϋποθέσεις και δεν έχουμε τίποτα να της προσάψουμε, άρα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να συμφωνήσουμε σε ομοιογενή λύση», πρόσθεσε η Φεκτερ.

«Θέλουμε να δώσουμε στους Έλληνες κάποιο χρόνο παραπάνω για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν», είπε η αυστηρική υπουργός Οικονομικών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Έχουμε κάνει σκέψεις για μείωση των επιτοκίων, συμπλήρωσε.

«Ήρθαμε για να βρούμε μια λύση. Ευελπιστώ ότι αυτό θέλουν όλοι», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Θέλω να ελπίζω ότι θα φθάσουμε στο τέλος γρήγορα και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: O Π. Μοσκοβισί για την Ελλάδα

Η δήλωση του Π. Μοσκοβισί

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, ανέφερε πως οι διεθνείς δανειστές πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει ένα χρέος που μπορεί να εξυπηρετηθεί, «ένα βιώσιμο χρέος».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: O Λ. Φρίντεν για την Ελλάδα

Η δήλωση του Λ. Φρίντεν

«Έχουμε την πολιτική ευθύνη. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μείνει εντός της Ευρωζώνης, γιατί, για να το πω απλά, μας κοστίζει πιο φθηνά να μείνει, παρά να βρεθεί εκτός», είπε ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου.

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: O Λουίς ντε Γκίντος για την Ελλάδα

Η δήλωση του Λ. ντε Γκίντος

Στη δίωρη περίπου συζήτηση που είχαν προχθές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνήσαν σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, δηλαδή στις συνιστώσες της συμφωνίας. Σήμερα αναμένεται να καθορίσουν το ακριβές περιεχόμενο που θα βγάλει και το... λογαριασμό της νέας διάσωσης της Ελλάδας.

Η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου «ξεμπλοκάρισε» επί της αρχής το θέμα της μείωσης των επιτοκίων των διμερών δανείων που έδωσαν οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το ύψος των οποίων φτάνει τα 53 δισ. ευρώ. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή απόφαση για την Ελλάδα, χωρίς μείωση των επιτοκίων, η οποία θα συμβάλει αφενός μεν στη μείωση του χρέους και αφετέρου στην κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης μέχρι το 2016, που δημιουργεί η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, δεν έγινε συζήτηση για το ύψος της μείωσης αυτών των δανείων. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλλει επιτόκιο περίπου της τάξης του 2,25%, το οποίο προκύπτει από την πρόσθεση 150 μονάδων βάσης στο τρέχον διατραπεζικό επιτόκιο (Εuribor). Σε λίγες ώρες θα φανεί εάν οι εταίροι θα αποδεχθούν τη μείωση με ζημιά δική τους ή απλώς θα μειώσουν το επιτόκιο τόσο ώστε να μην έχουν κέρδος. Πρόθεση του κ. Γιούνκερ είναι να μηδενίσει τις 150 μονάδες βάσης, αλλά αυτό θα κριθεί από το αν οι άλλες χώρες είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν κάτι τέτοιο.

Διάψευση δημοσιευμάτων από το Μαξίμου

Στο μεταξύ, στη διάψευση ξένων και ελληνικών δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία ο Πρωθυπουργός φέρεται να έστειλε δήθεν μήνυμα στο Eurogroup, μέσω του Γιάννη Στουρνάρα, προχώρησε το Μαξίμου.

«Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

ΔΗΜΑΡ: Πρέπει να αποδεσμευτεί η δόση

H σημερινή απόφαση του Eurogroup πρέπει να αποδεσμεύσει τη δόση των 31,5 δισ. και να συνεχίσει το πρόγραμμα καταβολής των δόσεων για τη χρηματοδότηση της χώρας, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη επαναλαμβάνει παράλληλα πώς η αντιμετώπιση του χρέους μπορεί να υπάρξει, οικονομικά και κοινωνικά, αν η δημοσιονομική προσαρμογή συνδεθεί με την ανάπτυξη και με ένα ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων και επενδύσεων, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναξιόπιστη και διεθνώς απομονωμένη η κυβέρνηση

Εντονότατες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για πλήρη αναξιοπιστία και διεθνή απομόνωση «μιας κυβέρνησης έρμαιο στους δανειστές και στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Η κυβέρνηση παραμένει αμέτοχη στις ευρωπαϊκές διεργασίες, χωρίς να προβάλλει καμία διεκδίκηση και καμία θέση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Παρόλα αυτά είναι πανέτοιμη να πανηγυρίσει και αύριο μια μη λύση, όπως έκανε και σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές αποφάσεις που όχι μόνο δεν έλυναν το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά προσέθεταν νέα βάρη προς τον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, «η όλη συζήτηση κυρίως γύρω από την καταβολή της δόσης λειτουργεί ως υπεκφυγή από το πραγματικό αδιέξοδο των αποτυχημένων μνημονίων της λιτότητας που καταστρέφουν την κοινωνία και αποδομούν την Ευρώπη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας επαναλαμβάνει τη θέση του πολιτικού σχηματισμού κατά των μνημονίων και υπέρ της ένταξης του ελληνικού ζητήματος σε μια ευρωπαϊκή λύση, με υπέρβαση της πολιτικής της λιτότητας.

ΚΚΕ: Νέα σφαγή μισθών και συντάξεων

Για να δοθεί η δόση επιβάλουν νέα σφαγή μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Παράλληλα αναφέρει ότι η όποια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με την επιμήκυνση και το νέο κούρεμα, για το λαό θα σημαίνει μεγαλύτερη εξαθλίωση.

Μόνη λύση, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και η μονομερής διαγραφή του χρέους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα