Χαμηλώνει τον πήχη για την παγκόσμια οικονομία ο ΟΟΣΑ

«Μεγάλη απειλή η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη»
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 12:12
UPD:12:21

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνεται, πως η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, ενώ και οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την απειλή του αποκαλούμενου «δημοσιονομικού γκρεμού».

Επί τα χείρω αναθεώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Στις εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός υποβαθμίζει την εκτίμησή του για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 2,9% από 3,4% που ήταν τον Μάιο. Όσον αφορά στο 2013, αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% έναντι 4,2% που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεση.

Υπό το φως των ζοφερών οικονομικών προοπτικών, ο ΟΟΣΑ απευθύνει έκκληση, μάλιστα, στις κεντρικές τράπεζες να προετοιμαστούν για περισσότερα έκτακτα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, στην περίπτωση που οι πολιτικοί δεν καταφέρουν να βρουν αξιόπιστες λύσεις στην κρίση χρέους.

Στην έκθεση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, ενώ και οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την απειλή του αποκαλούμενου «δημοσιονομικού γκρεμού».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αν υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον και ξεπεραστεί ο κίνδυνος, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα «τρέξει» με ρυθμό 2% την επόμενη χρονιά, έναντι 2,6% που προβλεπόταν στην προηγούμενη έκθεση.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, ο διεθνής οργανισμός υποβάθμισε τις προβλέψεις του σε συρρίκνωση 0,4% φέτος και 0,1% το 2013, ενώ βλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό 1,3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα