Γερμανία: Κατά της συνεδρίασης της Βουλής την Πέμπτη για την Ελλάδα το SPD

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 20:31

Ο υποψήφιος για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ δίνει την εντύπωση ότι γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για το ζήτημα της Ελλάδας, μόνο για να μας καθησυχάζει.

Την αντίθεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στη συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα την Πέμπτη, εξέφρασε ο υποψήφιος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επικαλούμενος ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup. Έντονη κριτική για τη διαχείριση του θέματος από την γερμανική κυβέρνηση άσκησε και ο υποψήφιος για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ.

«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αξιολογήσουμε τις συνέπειες που θα έχει η χθεσινοβραδινή συμφωνία», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ και έκανε λόγο για «ασαφείς» επιπτώσεις της επέκτασης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας στον γερμανικό προϋπολογισμό.

Εξέφρασε ακόμη την έντονη δυσαρέσκεια του κόμματός του για το γεγονός ότι πληροφορήθηκε από τον Τύπο πότε θα λάβει αποφάσεις το Κοινοβούλιο: «Καθώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, είναι απολύτως απαράδεκτο ότι τώρα - και μάλιστα από τον Τύπο - ενημερωνόμαστε για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα αποφασίσει η Βουλή» και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή μπορεί τυπικά να αποφασιστεί μόνο η έναρξη του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, ενώ οριστικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόλις στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο κ. Στάινμπρουκ από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει στο σκοτάδι τους πολίτες σχετικά με τα σχέδια διάσωσης. «Ποιος, κυρίως, θα χρηματοδοτήσει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων;», διερωτήθηκε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της 'Αγκελα Μέρκελ δίνει την εντύπωση ότι γνωρίζει τι πρέπει να γίνει, μόνο για να μας καθησυχάζει.

Το αποφασιστικό ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί, σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο, είναι εάν τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα νέο «κούρεμα» χρέους και αν σε αυτό θα συμμετάσχουν και οι δημόσιοι πιστωτές. «Όταν γίνεται αναφορά σε δημόσιους πιστωτές, αυτομάτως γίνεται συνειρμός για τον προϋπολογισμό», τονίζει.

Το δεύτερο σημείο που θέτει το SPD αφορά τις μελλοντικές κινήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Έχει το ΔΝΤ προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις ή προϋποθέσεις προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα; Διότι αν αποχωρούσε από το ελληνικό πρόγραμμα, θα επρόκειτο για καταστροφή», σημειώνει ο κ. Στάινμπρουκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα