Π.Αλεξάκης: Στην υποχώρηση των διεθνών αγορών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά ο β' πτωτικός κύκλος του ΧΑΑ

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2002 17:13

Το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει έναν δεύτερο πτωτικό κύκλο, ο οποίος ξεκινά περίπου από τα μέσα του 2001 (ο πρώτος κύκλος διόρθωσης από την άνοδο του 1999 ολοκληρώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους) και οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση των διεθνών αγορών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης.

Ο κ. Αλεξάκης υποστήριξε ότι οι αρνητικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ασφαλώς επηρεάζουν και την ψυχολογία των ελλήνων επενδυτών, όμως η Σοφοκλέους φαίνεται να δείχνει μεγαλύτερες αντοχές από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια.

Επισήμανε επίσης ότι η αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ αποτελεί και μήνυμα προς του έλληνες επενδυτές.

Αναφερόμενος στο χαμηλό τζίρο που παρουσιάζει καθημερινά η χρηματιστηριακή αγορά, ο πρόεδρος του ΧΑΑ επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο καθώς παρατηρείται μία μείωση 50% και πλέον των συναλλαγών σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Προς την κατεύθυνση της τόνωσης της συναλλακτικής δραστηριότητας, αναμένεται να συμβάλλει και ο θεσμός του Ειδικού Διαπραγματευτή.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή νέων εταιρειών στη Σοφοκλέους, παρά την περιορισμένη ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά, ο κ. Αλεξάκης τόνισε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η προσφορά μετοχών καλής ποιότητας, η οποία ουσιαστικά βοηθά την αγορά.

O κ. Αλεξάκης υπογράμμισε ότι τα λογιστικά σκάνδαλα επέφεραν πλήγμα στην εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα και στην ελληνική αγορά.

Ο πρόεδρος του ΧΑΑ αναφέρθηκε διεξοδικά και στα μέτρα διαφάνειας και ασφάλειας των συναλλαγών, τα οποία ενισχύονται και από την εισαγωγή της Εταιρικής Διακυβέρνησης και τον θεσμό των εξωτερικών ελεγκτών, αλλά και από την καθιέρωση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Σε ό,τι αφορά τα Διεθνή Λογιστικά πρότυπα, ο κύριος Αλεξάκης ανακοίνωσε ότι στα τέλη Ιουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις δεκαπενταμελούς επιτροπής και θα δοθεί επαρκής χρόνος αλλά και ενημέρωση στις εταιρίες για την καθιέρωσή τους, ενώ αναμένεται και οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα