Ε.Ε.: «Πράσινο» για την αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 12:18
UPD:14:16

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc και Banco de Valencia ενέκριναν σήμερα οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η έγκριση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των BFA/Bankia, NCG, Catalunya Banc και Banco de Valencia αποτελεί ορόσημο στην εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης (MOU) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ισπανίας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Banco de Valencia θα πωληθεί και θα απορροφηθεί από την Caixabank, ενώ οι άλλες τρεις τράπεζες θα χρειαστεί να μειώσουν τους ισολογισμούς τους σε ποσοστό άνω του 60% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Κομισιόν σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως οι ισπανικές τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα χρειαστούν 37 δισ. ευρώ και θα μειώσουν το δίκτυο των υποκαταστημάτων τους έως 50%.

Κατά την περίοδο της αναδιάρθρωσης, θα υπάρχει πλαφόν στις πληρωμές, καταβολή κουπονιού και περιορισμοί στις εξαγορές. Οι επενδυτές θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος της αναδιάρθρωσης, περιορίζοντας την απαιτούμενη κρατική βοήθεια κατά 10 δισ. ευρώ περίπου.

«Αυτό που εγκρίναμε σήμερα σημαίνει ότι μπορούν να εκταμιευθούν τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», είπε ο κ. Αλμούνια, αναφερόμενος στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης που συμφώνησε να δανείσει στη χώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

«Το συνολικό ποσό που δόθηκε σήμερα είναι 37 δις ευρώ», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για Bankia

Εν τω μεταξύ, ανεστάλη νωρίτερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Bankia στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, εν αναμονή της παρουσίασης του στρατηγικού πλάνου της εθνικοποιημένης ισπανικής τράπεζας εντός της ημέρας.

Οι μετοχές της, οι οποίες έκλεισαν στα 1,06 ευρώ την Τρίτη, έχουν καταγράψει, μέχρι στιγμής φέτος, τις χειρότερες επιδόσεις στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα