Αύριο οι ανακοινώσεις για τις ληξιπρόθεσμες

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 16:57
UPD:21:20

Αύριο, στις 11:30 το πρωί, θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας το «Σχέδιο Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών», που αναμένεται να αρχίσουν να εξοφλούνται περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, θα προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίων με τα υπόλοιπα υπουργεία, καθώς κάθε υπουργός θα είναι και ο αρμόδιος για τον έλεγχο της εκκαθάρισης των οφειλών του τομέα ευθύνης τους.

Οι οφειλές αυτές του κράτους προς τους ιδιώτες, οι οποίες στις 30/9/12 είχαν ανέλθει σε 9,3 δισ. ευρώ συνολικά (συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών ΦΠΑ), σύμφωνα με το σχέδιο, πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του 2013, χωρίς πάντως να έχει έως τώρα προσδιορισθεί το ποσό που θα δοθεί φέτος.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει, ταυτόχρονα, και τρία συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να γίνει ταχύτερα η αποπληρωμή σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ, ενδέχεται να υπάρξει και συμψηφισμός με τις πιθανές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, ή και να ζητηθεί ένα «κούρεμα» του χρέους του κράτους, προκειμένου ο ιδιώτης να πάρει σε ρευστό το υπόλοιπο ποσό.

Για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα χρησιμοποιηθεί μέρος των 10,6 δισ. ευρώ (από το συνολικό δάνειο των 34,4 δισ. ευρώ που θα δοθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου).

Mιλώντας αργότερα ενώπιον των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, ότι με τα χρήματα της δόσης θα εξοφληθούν αυτομάτως ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι πόροι -είπε- είναι άμεσα διαθέσιμοι, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι φορείς δεν θα δημιουργήσουν νέα γενιά ληξιπροθέσμων οφειλών.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δύο Επιτροπών για την πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τον ΟΚΑΝΑ, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα δώσει χρήματα για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων φορέων και δήμων, μονάχα σε περίπτωση που αυτοί έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και διατηρούν Μητρώο Δεσμεύσεων, όπου θα καταγράφονται οι ειλημμένες και οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους, καθώς και οι δαπάνες τους.

Ο ΟΚΑΝΑ - σημείωσε ο κος Σταϊκούρας - δεν διατηρεί τέτοιο Μητρώο, και εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν τακτοποιήσει την υποχρέωσή του αυτή, δεν πρόκειται να του δοθεί επιχορήγηση. Σε κάθε περίπτωση, από πρόστιμα και δημεύσεις, έχουν συσσωρευτεί 1,9 εκατ. ευρώ στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, και αναμένουν τον Οργανισμό να τα απορροφήσει.

Από την άλλη, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, σημείωσε πως η κρατική ενίσχυση του Οργανισμού υπήρξε φέτος μειωμένη κατά 50%, την στιγμή που οι μονάδες του αυξήθηκαν από 20 σε 53. «Με το 1/3 του μισθού, ζητάμε τριπλάσια δουλειά και έχουμε μείωση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μαλλιώρη, ζητώντας από τον υπουργό να προηγηθεί η αποπληρωμή των χρεών του Οργανισμού πριν την κατάρτιση του Μητρώου. Αντίστοιχα παράπονα εξέφρασε και η Μανίνα Τερζίδου, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, η οποία ανέφερε πως η χρηματοδότηση του Κέντρου από τον ΟΚΑΝΑ έχει μειωθεί κατά 35% και πως οι περισσότεροι υπάλληλοί του δουλεύουν part-time.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται και σχέδιο για τη διευκόλυνση των ιδιωτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, εξετάζεται η επέκταση των δόσεων και η γενικότερη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου αποπληρωμής (κριτήρια, κ.λπ.), χωρίς, όμως, να ανατραπεί η ήδη προβλεπόμενη διαδικασία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα