ΗΠΑ: Αισιόδοξος ο Μπένερ για αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού»

Σε συμβιβαστική λύση πριν τα Χριστούγεννα ελπίζει και ο Ομπάμα
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 18:04
UPD:19:56

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να αποφευχθεί αυτή η κρίση σύντομα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με το Λευκό Οίκο προκειμένου να αποφευχθεί ο λεγόμενος «δημοσιονομικός γκρεμός», ισχυριζόμενος ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν στο τραπέζι τα κρατικά έσοδα εφόσον οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν σε περικοπές δαπανών.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να αποφευχθεί αυτή η κρίση σύντομα», είπε ο Μπένερ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Εμείς (οι Ρεπουμπλικάνοι) βάζουμε τα εισοδήματα στο τραπέζι εφόσον συνοδευτούν από σοβαρές περικοπές δαπανών ώστε να αποφευχθεί αυτή η κρίση».

Φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών ύψους 600 δισ. δολαρίων θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ (ο «δημοσιονομικός γκρεμός») στις αρχές του νέου έτους εάν ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

Ομπάμα: Να βρεθεί λύση πριν τα Χριστούγεννα για τον προϋπολογισμό

Την ελπίδα του ότι θα καταφέρει να συμφωνήσει με το Κογκρέσο σε μία λύση για τον προϋπολογισμό και την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» εξέφρασε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα κάλεσε από τον Λευκό Οίκο τους οπαδούς του να πιέσουν τους βουλευτές, ώστε οι τελευταίοι να υιοθετήσουν μία πιο ελαστική στάση και να επιτευχθεί συμφωνία για τις μεθόδους περιορισμού του δημοσίου ελλείμματος στις ΗΠΑ.

«Τελικός σκοπός μας είναι μια συμφωνία μακράς πνοής η οποία θα θέσει το έλλειμμα υπό έλεγχο με έναν τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο λύσης τις επόμενες εβδομάδες, και ευχήθηκε αυτό να συμβεί πριν τα Χριστούγεννα.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για ευρεία συναίνεση, ο Ομπάμα θα γευματίσει με τον αντίπαλό του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές Μιτ Ρόμνεϋ την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, σε μια συνάντηση η οποία θα είναι κλειστή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα