Κάλεσμα στο Committee για ενίσχυση της σημαίας

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 18:29
UPD:18:29

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης κάλεσε την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου να στηρίξει την προσπάθεια προσέλκυσης πλοίων στην ελληνική σημαία (φωτογραφία αρχείου).

Τις βασικές γραμμές του σχεδίου για το Ελληνικό Νηολόγιο, με στόχο την προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία, παρουσίασε τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Greek Shipping Cooperation Committee) στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

Ο κ. Μουσουρούλης κάλεσε την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Τόνισε ότι προσδοκά στην καλύτερη δυνατή ανταπόκρισή τους, μέσω της εγγραφής στο εθνικό νηολόγιο, νεότευκτων, ή και πλοίων που δραστηριοποιούνται σήμερα υπό τρίτες σημαίες. Τους κάλεσε επίσης να στηρίξουν τις συναφείς με τη ναυτιλία δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, το σχέδιο για το Ελληνικό Νηολόγιο έγινε θετικά αποδεκτό από τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Ειδικότερα, στόχος του υπουργείο είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας νηολόγησης πλοίων και η αναβάθμιση της διεθνούς προβολής του εθνικού νηολογίου. Οι παρεμβάσεις εντοπίζονται κυρίως σε τρεις άξονες:

1. στην αποτελεσματικότερη οργάνωση, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων και την αναβάθμιση των συστημάτων υποστήριξης,

2. στη σύντμηση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την έκδοση της εγκριτικής πράξης νηολόγησης,

3. στην περαιτέρω αναγνωρισιμότητα του ελληνικού νηολογίου διεθνώς.

Σε δεύτερη φάση, θα επιδιωχθεί η ενοποίηση των διαφόρων συναφών υπαρχουσών βάσεων δεδομένων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων από τα πλοία, ο κ. Μουσουρούλης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι ο ΙΜΟ είναι το κατάλληλο διεθνές όργανο, προκειμένου να επιτευχθεί η υιοθέτηση ενός διεθνούς νομοθετικού πλαισίου, δεσμευτικού για όλες τις χώρες και τα πλοία, ανεξαρτήτου σημαίας, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού.

Σχετικά με το ζήτημα της πειρατείας, ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι η Ελλάδα, ως ναυτιλιακή χώρα, υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της πειρατείας τόσο στην περιοχή της Σομαλίας, όσο και στη Δυτική Αφρική, προκειμένου να εξευρεθεί μια οριστική και βιώσιμη πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε επίσης πως, λαμβάνοντας υπόψη το κατεξοχήν διεθνές περιβάλλον δραστηριοποίησης του ελληνικού πλοίου, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων και νομικών κειμένων που αφορούν στην ναυτιλία λαμβάνονται πλέον στην Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΙΜΟ, αλλά και την επικείμενη Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε. (α’ εξάμηνο του 2014), κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης και η αξιοποίηση της εμπειρίας των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στα διεθνή fora και τα όργανα της Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα